USA vill splittra ett Amerika som Mexiko och andra försöker ena

Biden splittrar Amerika genom uteslutningar

Morning Star 220523.

Översättning: Zoltan Tiroler

USA säger att de inte ska bjuda in Kuba, Nicaragua och Venezuela till det Amerikanska Toppmötet i juni. Dessa möten cirkulerar och hålls vart 4:e år. För första gången står USA som värd och utnyttjar detta för sina syften.

Vissa länder, kallade “tyranniets trojka” av Trump-administrationen, har inte bjudit in till Los Angeles och mötet som äger rum 6 – 10 juni. Washington hävdar att mötet kommer att “skapa viktig dialog” för att “möta de utmaningar och möjligheter som västra halvklotet står inför”.

Kritiker har varnat för att det blir omöjligt genom uteslutandet av de tre länderna. Bolivia och Mexiko har dragit sig ur toppmötet på grund av detta.

Mainstreammedia i USA har redan kallat mötet för ett misslyckande, och pekar på bojkotten från flera länder.

En av Codepinks grundare, Medea Benjamin, som stöder Folkens Toppmöte som organiseras som ett motmöte det officiella huvudmötet, kallar Bidens inställning för skandalös:

Han tror han kan välja och vraka om vilka länder som får komma till mötet. Det är ett kolossalt misstag och mötet kommer ytterligare att försämra USA:s relationer med regionen. Som tur är kommer det att hållas ett Folkens Toppmöte på vilket ALLA länder kommer att vara representerade.

Förra veckan sa Nicaraguas president Daniel Ortega att mötet “intresserar oss inte”. Han uppmanade istället till att stärka De Latinamerikanska och Karibiska Staternas Union, CELAC, som det lämpligaste forum där folken och deras regeringar i regionen kan mötas. “Spektaklet som yankee-härskarna genomför med det s.k. Amerikanska Toppmötet är en skam”, tillade han.

USA har också nekat 21 kubaner från civilsamhället visum som skulle deltagit på Folkens Toppmöte, som sker parallellt med det Amerikanska Toppmötet och utgör ett alternativ till detta.

Morning Star 220523

Joe Biden accused of damaging regional relations over exclusions from Summit of the Americas.

Venezuela tackar Mexiko

De senaste veckorna har Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) orsakat kontroverser för att han sagt att han inte kommer till toppmötet om USA inte bjuder i alla. Han kräver att Kuba, Nicaragua och Venezuela också bjuds in. Han har fått stöd av länderna i Karibiska gemenskapen (CARICOM) och Bolivia.

Den 2 maj uteslöt USA Kuba, Nicaragua och Venezuela från inbjudan till toppmötet den 8 till 10 juni, eftersom Washington anser att de “inte respekterar” demokrati. Kritik har riktats mot USA:s anspråk på att bestämma vem som tillhör eller inte tillhör “Amerika”.

Bidens plan att välja och vraka vilka länder som kan delta i toppmötet har utlöst regionala protester. Till skillnad från tidigare, när USA lättare kunde påtvinga Latinamerika sin vilja, finns där nuförtiden en stark känsla av självständighet, särskilt med en återuppstånden samling progressiva regeringar, kommenterade Codepinks Medea Benjamin.

AMLO meddelade att han inte kommer att delta i “Amerikatoppmötet” om USA inte bjuder in Kuba, Nicaragua och Venezuela. På onsdagen tackade Venezuela honom för hans ställningstagande.

Venezuela hyllar och uppskattar president Lopez Obradors modiga hållning som förespråkar ett mångsidigt och inkluderande Amerika. Hans uppmaning till ett toppmöte i Amerika utan undantag ger genklang i vårt Amerika, twittrade den bolivarianska utrikesministern Carlos Faria.

Detta meddelande postades efter att AMLO uppmanat president Joe Biden att “inleda en ny politik” i regionen och bjuda in Kuba, Nicaragua och Venezuela till evenemanget i Los Angeles.

Jag har förtroende för president Biden. Jag tror att han skulle kunna ta det här steget och dra tillbaka all den där otidsenliga och orättvisa makt politiken med brist på respekt för folkens självständighet och suveränitet, sa Mexikos president.

Översättning: Eva Björklund 18 maj 2022.

You May Also Like