USA öronmärker miljontals dollar för att pressen ska svärta ner Kuba

People´s World, en vänsterorienterad tidning i USA, rapporterar om de miljontals dollar som Vita Huset öronmärker för att skapa dåliga nyheter om Kuba. Dessa sprids såväl i Kuba som i omvärlden.

Washington ger pengar till en grupp oppositionella organisationer i, och utanför, Kuba.  Journalisten och den politiske analytikern WT Whitney Jr. förklarar i en artikel att mottagarna hittar, eller hittar på, information som är ofördelaktig för Kuba och sprider denna information i stor skala.

Dessa nyheter är för närvarande huvudsakligen knutna till kubanernas klagomål över brist på dagligvaror, byråkrati, låga löner och verkan av pandemin. Whitney säger att denna överföring av pengar från USA till missnöjda personer i Kuba, som görs enligt den 1996 godkända Helms-Burtonlagen, är nyckeln till den kriminella operationen. Att blanda sig i Kubas inre angelägenheter bryter mot folkrättens normer om nationell suveränitet. Enligt Whitney är National Endowment for Democracy, NED, en av de stora penningleverantörerna.

NED är en icke-statlig organisation, men finansieras helt av USA:s kongress. Stiftelsen är en av de organisationer som tagit emot stora belopp från den federala regeringen för att agera i Kuba. 2020 handlade det om summor mellan 20 000 och 650 000 dollar som överfördes till olika mottagare på ön.

I listan över 42 organisationer finns Asociacion Diario de Cuba, National Democratic Institute for International Affairs och Cubalex. Dessa fick 5 077 788 dollar. USA:s UDs agentur USAID är en annan organisation som skickar pengar till kontrarevolutionära krafter, säger Whitney.

23 oktober rapporterade “Cuba Money Project”, som drivs av journalisten Tracey Eaton, om de utbetalningar som USAID tillkännagav i september. Då fick 12 organisationer 6 669 000 dollar.

Prensa Latina 220131

USA øremerker millioner av dollar på å skape dårlige nyheter om Cuba

Översättning: Zoltan Tiroler

Artikeln har tidigare (7/2) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like