Bild: Pixabay.

Antikärnvapenmärket som blott blev en hägring

Sörmlandstrafiken har gått ut med en uppmaning på sin Facebooksida 8 februari:

“Hjälp oss sprida kärlek på bussarna – skicka en hälsning på alla hjärtans dag!

Tjoho, nu flyttar vi fokus från konsumtion till hållbar och klimatsmart kärlek och omtanke. Varför inte överraska någon du vet reser med Sörmlandstrafiken genom att skicka en kärlekshälsning på bussen?

För att delta mejlar du din hälsning (max 150 tecken) till sofia.wernersson@regionsormland.se.

Vi behöver din hälsning senast 10/2, vi gör ett urval (men gör vårt bästa för att få med så många goa hälsningar som möjligt!) som vi publicerar på alla våra digitala skärmar ombord på bussarna i hela Sörmland under alla hjärtans dag”, skriver alltså Sörmlandstrafiken på sin Facebooksida.

Utöver detta meddelande visar man en bild på “En buss kommer lastad med kärlek”. Hela baksidan på bussen är dekorerad med hjärtan och blommor. Men även med ett par fredsmärken, även kallade antikärnvapenmärken..

Det här var ju jättetrevligt tänkte jag och begav mig ner på stan för att med egna ögon se de här vackra och kärleksfulla budskapen på våra bussar i kollektivtrafiken.

Jag letade länge, kollade akterpartiet på många bussar. Men jag fick tji. Hittade inte en enda buss “lastad med kärlek”. Så jag skrev en kommentar på Sörmlandstrafikens Facebooksida:

“Jag ville med egna ögon se en buss med denna trevliga dekoration. Jag har spanat på massor med bussar här i Eskilstuna, men hittar inte en enda som är målad så som bilden visar”.

Jag fick ett vänligt svar:

“Hej Rolf Tore!

Bussen på bilden är än så länge bara en vision, men vi skulle gärna göra verklighet av den någon gång i framtiden.

Hälsningar Johanna”.

Lite snopet kan jag tycka. Målningen på bussen som Sörmlandstrafiken visar upp finns alltså inte på riktigt. Det är fejk, ett hittipå som man gjort i ett bildbehandlingsprogram i datorn. Det är bara en vision.

Synonymer till vision:

Hallucination, hägring, uppenbarelse, drömsyn, framtidssyn, drömbild, utopi, idealbild.

Det positiva med denna besvikelse blev dock att jag började fundera på antikärnvapenmärket. Man har sett det så länge jag kan minnas. Men aldrig reflekterat över varför det ser ut som det gör. Vad står symbolbilden för?

“Antikärnvapenmärket, även kallat fredsmärket, användes av brittiska kärnvapennedrustningsorganisationen Campaign for Nuclear Disarmament i slutet av 1950-talet och har sedan dess använts världen över som en allmän fredssymbol.

Symbolen är bildad av bokstäverna N och D i semaforalfabetet (även kallat flaggsignaler. Min anmärkning). N och D står för Nuclear Disarmament, kärnvapennedrustning.

Förutom bokstäverna N och D ur semaforalfabetet, ska cirkeln i antikärnvapenmärket symbolisera det ofödda barnet och det brutna korset människans död, vilket tillsammans symboliserar mänskligheten utplåning”. Källa: Wikipedia.

Lästips:

PS. För övrigt anser jag att Sverige ska skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud!

“I skrivande stund har 59 länder ratificerat avtalet och ytterligare 86 länder har signerat konventionen. Men Sverige står utanför”, skriver Svenska Freds 22 januari 2022.

Rolf Waltersson

You May Also Like