Varmare juliväder har bara uppmätts två år tidigare sedan mätningarna startade

Internationellt sett var juli rekordvarmt. Varmare juliväder har bara uppmätts två år tidigare sedan mätningarna startade. Det säger en hel del att de åren var 2016 och 2019.

Värmerekord har slagits i Texas, New Mexico och i Bahrain. I Sibirien och Kalifornien har det brunnit under sommaren. I juni uppmättes trettioåtta grader i Verchojansk i norra Sibirien, en ort mer känd för extremkyla. Det är den högsta temperaturen som uppmätts norr och polcirkeln.

I Sverige var månaden regnigare i norr och sval i söder, efter en värmetopp i slutet på juni. Nu i början på augusti blev det plötsligt åter lite för varmt. Trettio graders värme fick befolkningen i södra Sverige att packa ihop sig på sandstränderna. Fyrtiotusen besökte Tylösand, tiotusen Höllviken. Kommer pandemin att ta fart igen? Om några veckor kommer vi att veta vad trängseln ledde till.

Själv tillbringade jag dagarna i Rosenforsparken. Svalt och skuggigt.

De italienska myndigheterna har under de senaste åren följt hur glaciären Planpinicieux på Mont Blanc utvecklats. I takt med det varmare klimatet har den blivit instabilare och börjat röra sig med mer än en meter om dagen. Varmt väder har gjort att en fraktur uppstått i glaciären. Risken för en kollaps är överhängande. Nu har sjuttiofem personer – en del av dem var turister – evakuerats från en näraliggande by som hotas av ett 500 000 kvadratmeter stort isblock.

I Arktisk är istäcket extremt litet. Där finns mindre is nu än någon gång under de senaste fyrtio åren.

Rapporterna från de senaste dagarna säger att sju personer – varav en åtta månader gammal baby – dog på den grekiska ön Evia efter kraftiga regn med översvämningar som följd.

I Sudan har trettiofem personer dött under augusti efter översvämningar orsakade av kraftiga regn.

I Kerala, Indien, dog 43 arbetare på en teplantage efter ett jordskred orsakat av de kraftiga monsunregnen som jag tidigare skrivit några rader om.

Årets monsunregn har fått katastrofala följder i stora delar av Sydostasien. Inte minst Bangladesh. En fjärdedel av landet låg i slutet på juli under vatten. Innan översvämningarna slog två cykloner till, en av dem var en så kallad supercyklon. Hundratusentals människor fick lämna sina hem, många hem förstördes. Och ovanpå det drabbas landet också av årets stora katastrof, pandemin.

Och här hemma är business as usual viktigast. Självklart är en miljon jobb viktigare för aktiebörsen än en miljon arter.

Siv Aksila

You May Also Like