Bild: Sambeetarts - sambeet D / pixabay.

Trump-administrationen pressar ännu en europeisk bank att bojkotta Kuba

Under press från USA och i rädsla för böter, avslutade franska Crédit Mutuel Bank sina tjänster till Fincimex. Det är den kubanska enhet som hanterar penningförsändelser. Detta rapporterar Miami Herald. På grund av detta stoppades penningförsändelser, som på senare tid gått via agenturer som Cubamax och VaCuba, från USA till Kuba plötsligt.

Den franska banken avslutade också sitt samarbete med kubanska företag som Havanatur, Cubapack och American International Service, som samtliga används av Fincimex. Enligt uppgift har Kuba inte hittat någon annan bank som vill ta över tjänsterna.

På grund av blockaden har Kuba och USA inga direkta bankkontakter. De som från USA vill göra finansiella transaktioner med Kuba måste göra det via tredje land. (vilket inte heller går enkelt).

Trumpadministrationen har kontinuerligt attackerat kubanska tillgångar och bankkonton i tredje land. 3 juni deklarerade UD att Fincimex skulle vara med bland de sju nya enheter som USA lade till sin “Cuba Restricted List”. Fram tills nu hade inte penningtransaktioner påverkats. (Bortsett från att den tillåtna summan att skicka till Kuba kraftigt skurits ner av Trump).

Trump: “Vi stänger alla dörrar

I torsdags bötfällde USA den kubanskägda banken Havin Bank, baserad i London. Det enligt Miami Herald. Havin Bank, också känd som Havana International Bank, har lagts till USA:s lista över enheter som är tabu. Utländska företag som använder USA:s finansiella system [dollar] kan anses bryta mot reglerna om de gör affärer med banken.

En tjänsteman i Trumpadministrationen, som vill vara anonym, slår fast: “Varje gång de tror att de har en möjlighet att genomföra internationella finansiella aktiviteter kommer vi att stoppa det. Vi kommer att fortsätta till den dagen tills de ändrar sitt uppförande.”

Den nämnda banken togs bort från USA:s lista 2015 under Obama i normaliseringen av relationerna med Kuba.

Havana International Bank grundades 1972 i London och experter tror att den använts av ett antal kubanska företag utanför hemlandet. Det är ett av många finansiella institut som Kubas regering skapat för att undvika USA:s sanktioner. Emilio Morales, chef för Miamibaserade Havana Consulting Group, anser att det senaste draget från Trump kommer att göra det svårare för Kuba att göra affärer med utländska företag och “stänga ett sätt för överföring av penningförsändelser.”

Center for Democracy in the Americas 200731

Översättning: Zoltan Tiroler.

Artikeln tidigare (5/8) publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like