FN-rapport: Julian Assange har utsatts för psykologisk tortyr av Sverige, USA, Storbritannien och Ecuador.

Artikeln har tidigare idag publicerats av Global Politics

1 juni, 2019

FN:s särskilde talesperson om tortyr Nils Melzer har uttalat sig tydligt om behandlingen av Julian Assange 31/5. Han kritiserar skarpt fyra stater för psykisk tortyr av Julian Assange. Han skriver om “En obeveklig och oinskränkt kampanj av offentlig mobbning, hot och förlamande insatser och riktar skarp kritik av Förenta staterna, Storbritannien, Sverige och Ecuador för att “avsiktligt” utsätta Wikileaks grundare Julian Assange för åratal av “grym, omänsklig, förnedrande behandling eller bestraffning”, som bara kan beskrivas som “psykologisk tortyr”. ”I 20 års arbete med krigsoffer, våld och politisk förföljelse har jag aldrig sett en grupp av demokratiska stater som gått in för att så avsiktligt isolera, demonisera och missbruka en enskild individ. “Den kollektiva förföljelsen av Julian Assange måste sluta här och nu!”

“Beviset är överväldigande och tydligt”, sa Melzer. “Mr. Assange har blivit avsiktligt utsatt för svåra former av grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, vars kumulativa effekter endast kan beskrivas som psykologisk tortyr. “Melzer fortsatte:”Under de senaste nio åren har Mr. Assange blivit utsatt för bestående och gradvis allvarliga övergrepp som sträcker sig från systematisk rättsförföljelse och godtycklig tvungen vistelse i den ecuadorianska ambassaden, till förtryckande isolering, trakasserier och övervakning inom ambassaden och av avsiktligt kollektivt förlöjligande, förolämpningar och förödmjukelse, med förslag på våldsanvändning och till och med upprepade krav på att han ska dödas. ”

Melzer besökte Assange vid Belmarsh fängelse i London den 9 maj tillsammans med två läkare, experter på att bedöma potentiella tortyroffer, vilka undersökte Wikileaks grundare. Meltzer sa att det är tydligt att Assanges hälsa har skadats allvarligt av den extremt fientliga och godtyckliga miljö som han har utsatts för i många år. Förutom fysiska sjukdomar, uppvisade Mr. Assange alla symptom som är typiska för långvarig exponering för psykisk tortyr, inklusive extrem stress, kronisk ångest och intensivt psykologiskt trauma. ”

Rädsla för möjlig Tortyr i USA.

FN: s talesperson sade att Assanges mänskliga rättigheter skulle kunna hotas ytterligare med utlämning till Förenta staterna för att möta 18 anklagelser, däribland 17 enligt Espionage Act (Spionerilagen).”Min största oro är att Assange i USA skulle utsättas för en verklig risk för allvarligare kränkningar av hans mänskliga rättigheter, inklusive hans yttrandefrihet, rätten till rättvis rättegång, tortyr och andra former av grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, säger Melzer. Användningen av Espionage Act (Spionerilagen) “kan mycket väl leda till en livstids fängelse utan möjlighet till benådning eller eventuellt dödsstraff om ytterligare åtalspunkter tillkommer”.

Webplats: FN: kommissionär för mänskliga rättigheter.
UN Torture Report: ‘Demonized’ Assange Has Faced ‘Psychological Torture’

Kommentar: Detta gör den ännu viktigare för alla vänner av mänsklighet, demokrati, yttrandefrihet att skriva på Uppropet till stöd för Julian Assange. Uppropet

You May Also Like