Den fängslade marxistiske sociologen och antimilitaristen Boris kagarlitskij. Bild: counterpunch.org /screenshot.

Stöd motståndet mot Putinregimen – Frige Boris Kagarlitskij!

Världen är fulla av hemska auktoritära ledare. Men ledarna är inte ensamma, de har också sina allierade och alla de som gör den rådande makten möjlig. Ledarens makt görs också möjlig genom många människors rädsla, passivitet eller blinda tro på det som ledaren säger.

I Ryssland har vi Putin. Motståndet mot denna despot har varierat under hans tid vid makten. Det är inte heller allt motstånd som det finns anledning att stödja. För mig som socialist är det viktigt att stödja opposition mot kriget, för demokrati och mot kapitalismen i den form som den tagit sig i Ryssland under oligarkerna. Den typen av opposition är för mig det enda som kan ge hopp om en bättre framtid för Ryssland och dess grannländer.

Repressionen i Ryssland är hård från statens sida. Långa fängelsestraff, höga bötessummor eller ren tortyr drabbar dem som på minsta vis vågar ifrågasätta regimen.

Boris Kagarlitskij

Den 25 juli greps Boris Kagarlitskij av ryska säkerhetspolisen FSB. Han är en känd sociolog, socialist, regimkritiker (redan under Sovjettiden) och krigsmotståndare. Nu riskerar han ett långt fängelsestraff. Han beskylls för att ha “rättfärdigat terrorism”, en allt vanligare beskyllning från despoter i dagens värld. I grunden handlar det om att Kagarlitskij sedan februari 2022 konsekvent har fördömt aggressionen mot Ukraina. I oktober 2022, efter en ukrainsk bombattack mot den bro som förbinder det ryska fastlandet med Krimhalvön, påpekade Kagarlitskij att anfallet visar hur Rysslands krig mot Ukraina slår tillbaka mot ryssarna själva. Det används nu mot honom för att visa att han stödjer “terrorism”.

En internationell kampanj för att frige Boris Kagarlitskij har påbörjats. Du kan ge den ditt stöd genom att skriva på uppropet.

Gör det!

Anders Fraurud

Läs gärna också: Världsvida protester mot gripandet av Boris Kagarlitskij – SKRIV UNDER PROTESTUPPROPET!!eFOLKET, 1 augusti 2023.

You May Also Like