Västerås: Kvinna som manifesterade för Palestina greps av polisen

I samband med en manifestation mot kolonialmakten Israels massdödande och folkfördrivning i Gaza-området som genomfördes i Västerås i lördags gjorde polisen ett ingripande som väckt uppseende och förundran.

Två kvinnor med latinamerikansk bakgrund hade deltagit i en demonstration i solidaritet med det palestinska folket. Efter det att demonstrationen avslutats begav de sig, tillsammans med flera av demonstrationsdeltagarna, till det så kallade Kongresshuset, där Kristdemokraterna under helgen samlats för sina “KD-dagar”. Där fanns förstås Ebba Busch och hela den fanatiskt pro-israeliska partiledningen, och de som just demonstrerat mot folkmordspolitiken ville på något sätt markera mot KD:s stöd till kolonialmaktens hämningslösa dödande.

Någon tanke på att ta sig in i kongresshuset hade inte de två kvinnorna, och inte heller någon annan bland demonstranterna.

En av kvinnorna bar på en palestinsk flagga, och var dessutom försedd med en liten ringklocka som hon använde för att väcka omgivningens uppmärksamhet.

– Framför kongresshuset hade poliser ställt upp sig, och jag ställde mig framför dem, berättar kvinnan för eFOLKET.

Polisen uppmanade henne att avlägsna sig, vilket hon också efter en stund hörsammade.

– Jag vände mig om och började gå i riktning från poliserna och Kongresshuset. Då hörde jag att en polis sa: “Vi griper henne”. Det gjorde de, och en av dem vred om min arm. Jag trycktes sedan upp mot en polis-skåpbil. Som tur var vred jag huvudet så att jag undvek skador i ansiktet.

Kvinnan fördes sedan till polisstationen, och placerades i en cell. Efter någon timme fick hon, efter att ha åhört en rapport om händelsen, lämna stationen. Hon menar att rapporten inte korrekt avspeglade det faktiska händelseförloppet.

Hennes väninna blev som vittne till det hårdhänta gripandet upprörd, och försökte ta sig fram till poliserna och den gripna kvinnan.

–Jag stoppades då, och i tumultet då jag hölls fast svimmade jag och ramlade ner på gatan, berättar väninnan.

Hon berättar också att hon i samband med fallet fick en skada i höften, som hon nu fått undersökt.

Den gripna kvinnan säger till eFOLKET att hon är mycket förvånad och besviken över polisens agerande:

– Första maj här i Västerås saboterade nazisterna socialdemokraternas möte. De skrek och störde och uppträdde hotfullt. En socialdemokrat blev misshandlad då han försökte dra ner nazisternas banderoll. När polisen kom beordrade de bara nazisterna att flytta sig lite bortåt. Där fortsatte de att störa genom att ropa i en megafon. Då fick de flytta en bit till. Men ingen nazist greps och inga nazistiska armar vreds om. Men tanter som protesterar mot ett folkmord som just nu pågår, dom tycker man tydligen att man bör ge sig på.

Kvinnan säger till eFOLKET att hon funderat på om hon ska polisanmäla det hon utsattes för. Men hon tror att hon kommer att avstå.

– Jag känner faktiskt ångest vid tanken på att behöva kliva in på den där polisstationen igen, säger hon till eFOLKET.

You May Also Like