Djävulsön – Helvetet på jorden

Jag såg en intressant film på TV. Det är Kunskapskanalen UR som har en serie på temat ”Paradisöarnas mörka historia”. Det här avsnittet handlar om ”Iles du Salut och straffkolonin”, som är mera känd som Djävulsön.

Djävulsön, som är en av tre öar, ligger drygt en mil utanför Franska Guyana på Sydamerikas östkust. Franska Guyana var en fransk koloni som numera benämns ”ett franskt utomeuropeiskt departement” vilket innebär att Franska Guyana är en del av Frankrike

Det innebär att Franska Guyana och Djävulsön ingår i både EU och Nato. (se lästips, Nato är större än du tror)

Så här presenterar UR programmet:

”Den vackra ögruppen Iles du Salut är en av världens mest ökända straffkolonier. Förhållandena var omänskliga och det gick inte att fly. 1953 skickades den sista fången iväg och därefter tog naturen över byggnaderna”

Det var Napoleon som inrättade straffkolonin på Djävulsön. Napoleon hade två syften. Han ville bli av med alla kriminella i Frankrike. Som kriminella räknade han även in politiska fångar som satte sig upp mot hans envåldsregim. Napoleon började dock med att deportera de politiska fångarna.

Det andra syftet var att göra Franska Guyana till en lönsam koloni med hjälp av straffarbete som fångarna tvingades utföra.

Under åren 1848-1953 deporterades cirka 80 000 fångar till Djävulsön. Trots många flyktförsök var det ytterst få som lyckades fly med livet i behåll.

De flesta dog av undernäring, sjukdomar och tropiska parasiter som inälvsmaskar.

Genom åren har alla byggnader på Djävulsön börjat vittra sönder. Naturen tar tillbaka, sakta men säkert. Men nu pågår renovering av en del av byggnaderna, inklusive en kyrka, som ett minne, en påminnelse om de grymheter som pågick i denna straffkoloni under drygt 100 år.

I dokumentärfilmer får man också se en del av de fragment som finns kvar av fina målningar som fångar gjort.

Djävulsön är också känd för den så kallade ”Dreyfusaffären”. Det var den franske judiske officeraren Alfred Dreyfus som anklagades för att ha lämnat hemligstämplade handlingar till den tyska krigsmakten. 1894 dömdes han för högförräderi och skickades 1895 till Djävulsön där han satt fastkedjad dag som natt tills han frigavs 1899 efter att det avslöjats att han dömts på falska grunder.

Senare visade det sig att Dreyfus var oskyldig. ”Dreyfusaffären” räknas som en av de största politiska rättsskandalerna och var en riktig rättsröta med många förgreningar. (se lästips)

I ett inlägg i Dagens Nyheter 1994-07-10 skriver Sven-Erik Lidman om Dreyfysaffären under rubriken:

”Början till en process vars slut vi ännu inte sett. Dreyfusaffären bara en etapp i antisemitismens och rasismens långa historia”.

1938 beslutade Frankrike att stänga straffkolonin på Djävulsön. Men det dröjde ända till 1953 innan den sista fången fick lämna ön

Det kan tyckas vara länge sedan straffkolonin stängdes. Men när den sista fången fick lämna ön 1953 var jag 9 år.

Sett ur det perspektivet känns det väldigt nära.

Lästips:

Paradisöarnas mörka historia: Iles du Salute. urplay.se

Djävulsön – fängelse och tropiskt helvete – Expressen. 16 oktober 2018

Vilka satt på Djävulsön? – varldeshistoria.se. 12 december 2012

Dreyfusaffären – Wikipedia

Nato är större än du tror – eFOLKET. 17 augusti 2023

Franska Guyana – Wikipedia

Djävulsön Franska Guyana Fotografier, bilder och stockbilder. (här kan man se bilder som visar hur det nu ser ut på Djävulsön)

Rolf Waltersson