Foto: Roland Schwerdhöfer/Pixabay.

Fult trick av SVT – Försöker sätta dit Greta Thunberg genom fula knep

Jag såg en lång intervju i SVT med Greta Thunberg. En ovanligt lång intervju för att vara ett inslag i SVT:s nyhetssändning Aktuellt.

Det handlade om att Greta och några andra klimataktivister sittstrejkar nedanför trappan till ingången till riksdagen. I media heter det att de ”blockerar” ingången. Men på bilderna ser man tydligt att aktivisterna sitter på marken med en banderoll liggande framför sig ”En annan värld är möjlig. Justice”

Man behöver bara ta ett par steg åt sidan för att komma upp på trappan och in i riksdagshuset. Alltså en mycket stillsam aktion. Inte någon våldsam ”blockad”.

Sedan, i själva intervjun med Greta Thunberg, börjar SVT med att spela upp tidigare debatt om denna ”blockad”. Det är en intervju/debatt mellan Svenska Dagbladets ledarskribent Mattias Svensson och Leonidas Aretakis, chefredaktör på tidningen Flamman. I den debatten försvarar Leonidas Aretakis aktionen:

”Jag tycker att de genomför en helt vanlig civil olydnadsaktion. Och jag skulle snarare vilja göra salut åt de här ungdomarna. De är klimataktivister som engagerar sig i vår tids viktigaste fråga som är klimatet och där politikerna gör alldeles för lite, eller till och med gör skada när de höjer utsläppen”

Mattias Svensson från SvD tog i så jag trodde han skulle spricka:

”Nu blockerar man riksdagen. Och då vänder man sig mot den parlamentariska demokratin. Det är en antidemokratisk retorik. Nu kräver man att folk ska lyda snarare än att jobba med människor för en förändring som folk faktiskt accepterar”

Men när intervjun med Greta Thunberg börjar i SVT Aktuellt, så har man klippt bort Leonidas Aretakis

Man tar bara med Mattias Svensson – att ”blockaden är ett slag mot demokratin”.

Och därmed slår SVT an tonen för resten av intervjun, som går ut på att misskreditera Greta Thunberg och hennes klimataktivism.

Med en lång rad försåtliga följdfrågor försöker man få henne ur balans, att försäga sig, ett förfluget ord som kan användas för att ”bevisa” att hon har baktankar och en annan agenda, när hon nu, som exempel, kritiserar bombningarna av Gaza.

Greta är en ung tjej, 20 år. Hon är ingen erfaren politisk räv jämfört med politikerna i riksdagen. Ändå trummade man på med knepiga och luriga följdfrågor för att få henne att säga ett förfluget ord som sedan kunde används mot henne.

Man önskar att ministrar i regeringen och andra politiker med ansvar skulle ”sättas åt” på motsvarande sätt vid intervjuer och utfrågningar.

Men nu väljer man en klimataktivist som byte. Men Greta gick inte i fällan. Jag tycker att hon sansat och sakligt förklarade att när det gäller klimatet hänger mycket ihop. Inte minst att krig även innebär ett hot mot klimatet. Att krig verkligen är klimatförstörande.

Likaså att klimatfrågan även handlar om rättvisa på så sätt att rika länder och rika människor orsakar mest skada när det gäller klimatet och global uppvärmning.

Men gå gärna in och lyssna på hela intervjun. Även på debatten mellan Leonidas Aretakis från Flamman och Mattias Svensson från Svenska Dagbladet.

Lästips:

Thunberg om aktionen vid riksdagen: ”Provat allt – vad ska vi göra?” – SVT Nyheter (Ett förkortat inslag. Men man kan länka vidare för att se intervjun i sin helhet ”Se hela intervjun i SVT Aktuellt – svt.play”)

Thunbergs aktion skapar starka reaktioner: ”Antidemokratisk retorik” – SVT Nyheter. 15 mars 2024. (här finns hela intervjun/debatten mellan Aretakis och Svensson)

Rolf Waltersson

You May Also Like