Bild: Gerd Altmann / pixabay

Politikens symbios med det militärindustriella komplexet kommer naturligtvis att bestå även under Biden’s administration

Under rubriken President Bidens nära relation till Silicon Valleys teknikjättar osar korruption (DN 29/1) har Dagens Nyheters USA-korrespondent Martin Gelin beskrivit hur den nye presidenten tillsammans med mäktiga storbolag och den militära apparaten kommer att fortsätta förvaltandet av den sedan länge etablerade ordningen, kännetecknad av makteliternas sammanflätning.

eFOLKET återpublicerade nyligen en skrift som nu har mer än ett halvsekel på nacken: Gunnar Adler-Karlssons om det militärindustriella brödraskapet i USA, ursprungligen publicerad av Utrikespolitiska Institutet 1969.

Martin Gelins beskrivning visar med all önskvärd tydlighet att Adler-Karlssons analys av maktstrukturens funktionssätt i USA är lika relevant idag som för ett halvsekel sedan.

Gelin uppmärksammar bland annat den direkta knytningen av storkapitalister till den nya administrationen:

I Bidens temporära administration under vinterns övergångsfas tillsattes en person från Uber, två från Amazon, en från Google och tre från Eric Schmidts nystartade företag för militär artificiell intelligens, Rebellion Defense. Bidens utrikesminister Antony Blinken har tidigare tjänat en förmögenhet på konsultföretaget Westexec Advisors, som haft Facebook, Google och Uber som kunder.

Ett centralt mål för teknikjättarna är att se till att deras långtgående monopolställning inte naggas:

Teknikföretagens främsta argument mot regleringar är att alla försök att tämja Silicon Valleys världsherravälde innebär att USA försvagas i slaget med Kina om  teknisk innovation.

Det handlar också om nya satsningar på vapenteknik:

Den strategin speglas inte minst i Eric Schmidts försök att integrera Google och nystartade Rebellion Defense i den amerikanska försvarsindustrin. Schmidt har sedan en tid tillbaka en ledarroll i en ny federal utredningsgrupp för AI, det hemlighetfulla National security commission on artificial intelligence.

Bakom en fasad av liberalism och förment “förnuft” kommer de ledande politikerna, Wall Street, stormrika företagsledare, Pentagons generaler och vapenindustrins företrädare att fortsätta som förr, och systemets grundläggande parasitära, ojämlikhetsbaserade och destruktiva karaktär är inte något som är avhängigt om presidenten heter Trump eller Biden. För USA:s vänster och arbetarrörelse, fredskrafter och miljöaktivister gäller det att nu kavla upp ärmarna. Och detta gäller förstås även för dessa rörelsers motsvarigheter i alla världens länder. Det handlar helt enkelt om vår och kommande generationers möjlighet till en anständig tillvaro och överlevnad.

You May Also Like