Volvos vd Martin Lundstedt ser glad ut efter guldregnet över aktieägarna. Avfotograferat från dataskärmen.

Volvo slår svenskt rekord

Det går så bra för Volvo att man mitt under coronapandemin gör så stor vinst att styrelsen nu föreslår en aktieutdelning på 30 miljarder kronor.

Det lär vara svenskt rekord i aktieutdelning.

Samtidigt har Volvo 2020 fått över 1 miljard kronor i coronastöd från staten, alltså från oss skattebetalare.

Det är så uppseendeväckande att till och med kristdemokraternas Jakob Forssmed tycker att det är anmärkningsvärt:

“Jag förstår att det väcker irritation inte minst bland de företag och näringsidkare som ännu inte fått något stöd alls”, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson för KD till SVT Nyheter.

Vänsterpartiets Ulla Andersson skakar uppgivet på huvudet och konstaterar suckande:

“Volvo har kommit till staten och bett om hjälp. Det är undersköterskors och pensionärers skattepengar man tagit emot. Om det nu visar sig att kassan är så full att de kan göra så stora aktieutdelningar, ja då var dom väl inte i den “allvarliga ekonomiska kris” som är tanken med stödet. Då tycker jag de skall betala tillbaka stödet”, säger Ulla Andersson till SVT Nyheter.

Rolf Waltersson

Fotnot: AB Volvo tillverkar lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner, VD är Martin Lundstedt. Det i huvudsak svenskägda företaget AB Volvos vinst under 2020 var 28,6 miljarder kronor (2019: 49,5 miljarder kronor). AB Volvo ska inte förväxlas med personbilstillverkaren Volvo Cars, vars majoritetsägare är det kinesiska företaget Geely. Håkan Samuelsson är VD för Volvo Cars, vars vinst 2020 var 8,5 miljarder kronor.

You May Also Like