Attackerna mot poliser ökar i Sverige

Flera fall av angrepp mot poliser har på senare tid ägt rum i Sverige. De senaste veckorna har varit synnerligen våldsamma.

Natten 28/29 oktober attackerades en polisstation i området Araby i Växjö. Någon eller några ska ha kastat in sten genom ett av polisstationens fönster och avfyrat fyrverkeripjäser så att flera fönster och en lampa skadades.

Detta är en av flera attacker mot svensk polis på kort tid. Natten 27/28 oktober sköt någon in genom dörren till en polismans bostad i Västerås. Polisen och polisens familj chockades av attacken, men kom inte till fysisk skada. Polisen i Västerås ska nu ha gripit en misstänkt 20-åring. 18 oktober sprängdes entrén till en polisstation i Helsingborg, som kunde ha orsakat hemska konsekvenser. Ingen ska ha gripits för detta dåd i skrivande stund.

Källor inom polisen fruktar att dessa gärningar kan vara en form av ”invigningsrit” in i kriminella konstellationer. Kriminella konstellationer som i mycket lever på att se sig som förtryckta av ordningsmakten, och därför betraktar polisen som en fiende man ligger i krig mot.

Attacker riktade mot polisen har ökat i år. Sprängdåd och skottlossningar har inte vart ett undantag i dessa attacker. Det är dock tio år sedan en polisman senast dödades i tjänst, då i Nyköping, vid gripandet av en psykiskt sjuk man. Det är lång tid, sett i historiska mått, där polismorden skett med ungefär 5-åriga intervall.

You May Also Like