Uttalande av Barcelonas borgmästare, Ada Colau

En debatt rasar nu om det som utspelar sig i Katalonien och Spanien. Också mellan olika riktningar, partier och grupper inom vänstern . Nedan följer en deklaration från Barcelonas Borgmästare Ada Colau. Hon tillhör den ny radikala vänsterrörelsen i Spanien. Ledarredaktionen på eFOLKET är av åsikten att hennes ståndpunkt i frågan om Katalonien är mycket tänkvärd.

Efter allt tal om tåg i en möjlig eller framtida frontalkrock, nu har dagen kommit. Ett decennium av underlåtenhet från Partido Popular när det gäller Katalonien kulminerade idag med senatens bifall till artikel 155.

Rajoy presenterade under applåder sitt påhitt . Som samtidigt väcker avsky hos alla som respekterar värdighet och demokrati.

Applåderade man hans misslyckande?

De som inte har kapacitet att föreslå någon som helst lösning, ingen kapacitet att lyssna och regera för alla, fullbordar idag slaget mot demokratin med avskaffandet av det katalanska självstyret

På samma räls i motsatt riktning har ett mindre tåg, självständighetspartierna, rullat på utan bromsar, som kamikazepiloter, (nu är tiden inne – vi har bråttom)

Med en fart bestämd av partiintressen, en framfart som nu fullbordas med en självständighetsförklaring (Declaracion Unilateral Independencia – DUI) fattad i Kataloniens namn men som inte kan räkna med stöd från majoriteten av katalaner . Vi framhärdar i att det är ett misstag att bortse från att 80% var för en folkomröstning, men endast 48 % röstade för självständighet.

Många har i åratal varnat för denna fara, och under de senaste veckorna arbetet i offentlighet och privat för att förhindra denna konfrontation. Vi är en majoritet, i Katalonien och i Spanien, som vill stoppa de mekanismer som förhindrar dialogen förnuftet och en överenskommen lösning.

Vi kommer att förbli beredda att återvända till en dialog. Vad som än händer, vi ger inte upp. Men nu inriktar vi oss på att försvara de katalanska institutionerna, kämpa för att för att bevara de sociala banden och välfärden i Barcelona och Katalonien. Vi är med folket , vi kämpar för att dess rättigheter inte ska skadas. Vi försöker bota de skador som allt detta förorsakar, och manar folket i övriga Spanien till gemensam kamp eftersom den demokrati som idag är i fara också är deras. Inte heller slutar vi att uppmana PSOE/PSC (socialdemokraterna) att sluta stöda de som idag applåderar, annars kan de omöjligen bli en del av ett trovärdigt alternativ.

Jag är klar i frågan om att åstadkomma en ny form av självstyre, som ger oss inte mindre men mer demokrati. Detta inkluderar att arbeta för att störta PP-regeringen. som nu grymt applåderad, firar smärtan hos hela folket. Men också, och framförallt vill jag arbeta för en ”feminisering” av politiken. Arbeta för att åstadkomma att empatin blir en praktisk vana som möjliggör breda överenskommelser genom vilka våra olikheter kan bli vår styrka.

Inte i mitt namn: Varken 155 eller DUI.

Översättning: eFOLKET

You May Also Like