Ny FN-rapport slår fast: Misstankarna om att Dag Hammarskjöld dödades har stärkts

I onsdags (25/10) offentliggjordes resultatet av utredningen – som gjorts på uppdrag av FN:s generalsekreterare – kring omständigheterna till dåvarande generalsekreteraren Dag Hammarskjölds våldsamma död.

Utredningen, som letts av den tanzaniske domaren Mohamed Chande Othman, har kommit fram till att mycket talar för att Hammarskjöld, tillsammans med de 15 övriga ombord på planet, föll offer för attentat.

Som eFOLKET i en tidigare artikel redogjort för var den svenske diplomaten, då hans plan den 18 september 1961 störtade i ett djungelområde intill staden Ndola i nuvarande Zambia (då Nord-Rhodesia), frenetiskt motarbetad av USA, Storbritannien, Frankrike och Belgien. Denna grupp av Nato-stater verkade alla för fortsatt kontroll över Kongos råvarutillgångar, och de stödde aktivt utbrytarstaten Katanga. Störtandet av, och mordet på, den vänsterinriktade kongolesiske ledaren Patrice Lumumba skedde med aktivt deltagande från USA:s CIA och belgisk militär.

Det var två haveriutredningar vilka Storbritannien stod för som tidigt lanserade teorin om en ”olyckshändelse” och ett ”pilotfel”. Också FN gjorde en egen haveriutredning, som mynnade ut i att orsaken inte gick att fastställa.

Genom åren har vittnesmål och uppgifter framkommit som starkt pekar på att det var fråga om en nedskjutning från ett annat flygplan. Alternativt att ett annat plan försökte tvinga FN-planet att ändra kurs och styra mot ett annat landningsmål. Och att något då inträffade som ledde till kraschen. Indicier och uppgifter finns om att det angripande planet skulle ha varit ett belgiskt jetplan av typen Fouga.

You May Also Like