Bild: Gerd Altmann / pixabay.

Onkel Sam´s köpta lakej utskickad på Sverige-turné

“Svält ut mina landsmän!”

I förra veckan publicerades i denna tidning en TT-artikel om att kubanen Manuel Cuesta kommit till Sverige för att förmå svenska Riksdagen från att inte godkänna det avtal som Kuba och EU upprättat.

Sverige är en av bara tre länder i EU som ännu inte godkänt det. Avtalet skulle göra slut på den negativa särbehandling som Kuba utstått från EU. Cuesta vill alltså att diskrimineringen av hans eget land ska fortsätta.

Vem är då denna Cuesta? Han är ledare för en av de grupper i Kuba som med ekonomiskt stöd från USA och även EU (tidigare också från SIDA) arbetar för att störta Kubas regering. Det är en mycket privilegierad oppositionspolitiker. Medan regeringsmotståndare i grannländer som Colombia, Brasilien, Guatemala och Honduras varje dag riskerar livet, så kan Cuesta regelbundet resa till USA och Europa för att be om “hårdare tag mot kommunistregimen”. Sedan kan han åka hem och, tack vare de miljontals dollar som USA årligen helt öppet pumpar in till oppositionella i Kuba, leva ett liv som ingen vanlig kuban åtnjuter.

Till Cuesta sällar sig den så kallade människorättsorganisationen Civil Right Defenders. CRD har länge arbetat för att hindra bättre relationer med Kuba. Kanske inte så konstigt då organisationen, enligt sin egen hemsida, får stöd från USA. Traditionellt har CRD goda förbindelser med de terroristiska exilkubanerna i Miami.

Cuesta har förstås inget stöd i Kuba, där folket lider av de grymma sanktionerna och snabbast möjligt vill få slut på dem. Sanktioner som kommer att fördömas med överväldigande majoritet i FN:s Generalförsamling om några veckor. Men sanktionerna drabbar inte Cuesta. Tvärtom, han lever gott på fientligheten mot Kuba.

Zoltan Tiroler

You May Also Like