Kongofloden, i närheten av Kisangani, tidigare Stanleyville. Henry Morton Stanley var en US-amerikansk brutal vägröjare åt den belgiske kungen Leopold II, som under 1800-talet roffade åt sig större delen av Kongo. Foto: Tracy Angus-Hammond / pixabay.

Om Joseph Conrad och hans bok Mörkrets hjärta

Joseph Conrads riktiga namn var Teodor Jozef Konrad Korzienowski. Han föddes den 3 december 1857  i Berditjev inom guvernementet Kiev i det dåvarande kejsardömet Ryssland. Han avled 3 augusti 1924 i den engelska staden Bishopsbourne, i Kent södra England.

Under sitt liv hann Joseph, alias Jozef, med att segla nästan runt hela världen samt skriva in sig i Litteraturhistorien som en av de mest inflytelserika och hyllade författarna under hela 1900-talet.

Jozef Konrad Korzienowski gick tidigt, redan som 16-åring, på sjön. Det första fartyget var franskt, och Josef mönstrade på i  den franska staden Marseille. Under sina första år som sjöman jobbade han på flera olika franska fartyg för att efter ett antal år börja segla som sjöman på olika fartyg tillhörande den engelska handelsflottan. Den var då världens största handelsflotta.

Fartygen som Joseph Conrad då arbetade på trafikerade farvattnen mellan Indien och Kina, alltså de så kallade ostindiska farvattnen.

År 1880 blev han andrestyrman för att fyra år senare bli utsedd till överstyrman. Två år senare tog han skepparexamen. Sammanlagt hade då Conrad varit sjöman i drygt 25 år. Han hade då under tiden tagit sig det lite mer engelskklingande namnet Joseph Conrad.

Conrad är en av de få författare i litteraturhistorien som gått igenom en sådan förvandling språkligt och litterärt, från att ha vuxit upp i ett slaviskt land där han pratade ett slaviskt språk till att sedan gå över till att prata och skriva romaner på engelska. En anmärkningsvärd prestation, faktiskt.

Intressant att notera när man läser hans romaner är att han nämner ibland att han har svenska sjömän och andra nordiska ombord på sina fartyg. Ibland jobbar de i maskin, som i romanen Tyfon, och ibland också som styrmän. Joseph Conrad benämner dem ibland som skandinaver. Ibland talar han om norrmän och svenskar.

Inledningen till romanen Mörkrets hjärta tilldrar sig på floden Themsen utanför London. Där befinner sig ett fartyg benämnt Yawlen, som är ett mindre lastfartyg, av en typ som var ganska vanlig vid den här tiden. Ombord på Yawlen finns en handfull vinddrivna existenser under ledning av en man vid namn Marlow. Det är nog Conrad själv under ett annat namn bara. Marlow och den övriga besättningen har fått i uppdrag att ta sig uppför Kongofloden för att där hämta en skum figur vid namn Kurtz. Han i sin tur ägnar sig åt att köpa och sälja elfenben från skjutna elefanter. En idiotisk sysselsättning tyckte Joseph Conrad.

Mörkrets hjärta har givits ut som E-bok av BookBeat. Översättare Margaretha Odelberg.

På sin väg uppför Kongofloden blir Marlow och hans besättning vittnen till hur ett franskt fartyg beskjuter några byar som ligger intill floden och. Marlow ser också hur en mängd svarta människor med fotbojor bevakas och trakasseras av några europeer försedda med gevär. Kort sagt. Vad Marlow och hans besättning blir vittnen till är den brutala och omänskliga koloniseringen och slavhandeln som de Europeiska länderna vid den tiden ägnade sig åt i Afrika.

Det är huvudhandlingen i romanen Mörkrets hjärta. Berättelsen har kallats ibland för en resa ner till helvetet på jorden. En inblick i de Europeiska ländernas girighet, hyckleri och våld mot den Afrikanska kontinenten, vilket tyvärr pågick under flera hundra år. Språket i boken är förstås både rått mustigt och avskalat. När Joseph Conrad kom tillbaks från den här flodresan fick han djupa psykiska problem. Han insåg att han hade sett någonting av det värsta som mänskligheten hade kommit på: Slavhandeln och kolonialismen.

Så till sist några av författarens kanske mest lästa och kända romaner: Negern på Narcissus som gavs ut 1898, Almayers dårskap 1895, En fredlös på öarna 1896, Lord Jim 1900, Den yttersta gränsen 1902, Seger 1905, Tyfon 1902,  Anarkisten 1907, Guldpilen 1919 samt Fribytaren 1923.

Intressant i sammanhanget var också att Joseph Conrads namn nämndens flera år i början av 1920-talet som en tänkbar Nobelpristagare i Litteratur. Det blev dock inte så …

Vill man veta mer om Joseph Conrads liv finns några riktigt bra böcker till exempel Olof Lagercrantz bok Färd med Mörkrets hjärta. Olof Lagercrantz var i många år chefredaktör för Dagens Nyheter. Vidare: I Josepf Conrads farvatten skriven av Gunnar Fredriksson. Han var chefredaktör för Aftonbladet under åren 1966 till 1980. Samt den digra biografin med titeln Gryningsvakten Joseph Conrad i en Global Värld. Författaren till den heter Maya Jasanoff. Hon är professor vid Universitetet i Harward och har skrivit flera biografier om det brittiska koloniala imperiet.

Kjell Andersson

You May Also Like