Bild: Colin Behrens / Pixabay.

En liten fundering om detta med kompensation för höga elkostnader

Elkostnaderna har rakat i höjden. Många går på knäna under tyngden av de höga elräkningarna. Industrin, handeln och privathushållen utlovas nu kompensation. Regeringen har avsatt 55 miljarder till detta.

Men hur är det egentligen? Hur många är hårt drabbade? I slutändan är det alltid vi vanliga människor som får stå för kalaset genom högre priser.

Inflationen ligger nu på runt 10 procent. Vissa varor har ökat i pris betydligt högre. Det är mejerivaror och andra livsmedel som ökat med upp till 20-30 procent eller ännu mer. Även fisk och kött har blivit mycket dyrare.
Exempel:

Exempel på produkter som blivit dyrare
Produkt Prisökning i procent %
Mjölk 24%
Mjöl 27%
Ost 25%
Vitkål 28%
Lammkött 26%

Varor som blivit billigare är visst purjolök och morötter. Hur det nu kommer sig? Har fraktkostnader och andra kostnader sjunkit för purjolök och morötter samtidigt som de stigit för nästan allt annat? Exempel:

Exempel på produkter som blivit billigare
Produkt Prisminskning i procent %
Purjolök 57%
Spelkonsoler 13%
Kosmetika 7%

Företagare och handel har ju redan kompenserat sina höjda kostnader för el och högre fraktkostnader på grund av höga bensin- och dieselpriser.

Bönderna har fått högre kostnader för till exempel djurfoder. Men jag hörde idag på radion att det just nu går bra för våra mjölkbönder. De har klarat sig helskinnade tack vare höjda priserna på mjölk och andra mejeriprodukter. Men som vanligt får bönderna en mindre del. De stora påslagen ligger i mellanleden, och i detaljhandeln, i butikerna

Är det så att inom industrin och handeln har man redan fått kompensation, eller tagit ut kompensationen, genom höjda priser. Det är ju det som är inflationen. Lönerna har ju inte ökat under den här tiden eftersom det är gamla löneavtal som fortfarande gäller.

Jag köper pizza då och då ibland. Pizza har blivit betydligt dyrare därför att det går åt dyrare el till ugnarna. Samma med bagerier där höga elkostnader kompenserats genom högre priser på bröd.

Om nu handeln och tillverkningsindustrin ska få ta del av de 55 miljarder kronor regeringen satt av för att kompensera för höga elkostnader, betyder det att man får dubbel kompensation?

Först kompensation genom att priserna stigit. Sedan kompensation en gång till grundat på kostnaden för elförbrukningen, som man redan kompenserat sig för genom de höjda priserna.

Är jag ute på hal is? Tänker jag helt galet?

Rätta mig i så fall om jag har fel.

PS. Man få ställa in sig på en diet bestående av purjolök och morötter. Och så kan man passa på att göra sig vacker nu när också smink blivit billigare.

Läs och lyssna:

Rolf Waltersson

You May Also Like