Nytt hot mot Kuba efter USA-valet

Valet av Donald Trump och republikansk majoritet i såväl Senaten som Representanthuset hotar förbättringarna i relationen mellan länderna som skett senaste tiden.

Några dagar innan valet sa Mike Pence, blivande vicepresident: ”Vi ger ett löfte: När Donald Trump är USA:s president kommer vi att återta alla Obamas åtgärder vad gäller Kuba. Vi kommer att stödja fortsatt blockad tills verkliga politiska och religiösa friheter är en realitet för alla kubaner. Donald Trump kommer att stå med frihetsälskande kubaner i kampen mot kommunistiskt förtryck.”

Och vid ett valmöte i oktober sa Trump: ”Alla eftergifter som Barack Obama givit Castroregimen har gjorts genom presidentorder, vilket betyder att nästa president kan återkalla dem – och det är precis vad jag kommer att göra om inte Castroregimen tillmötesgår våra krav.”

Republikansk majoritet i Kongressens båda kamrar kommer att stärka inflytandet hos de reaktionära Kuba-amerikanska ledamöterna i Kongressen och förhindra varje anti-blockad lag som introduceras i framtiden.

Vi uppmanar därför president Obama att under sina tre sista månader utnyttja sin verkställande makt för att avlägsna de delar av blockaden som faller under hans maktutövande.

Under kommande månader är det oerhört viktigt att vi fortsätter att pressa USA:s regering att fortsätta att normalisera relationerna med Kuba och äntligen avskaffa sin 54 år långa blockad och upphöra med den olagliga ockupationen av Guantanamo.

You May Also Like