Bild: Alexas_Fotos /Pixabay

Joakim von Anka får goda råd från Aktiespararna hur han kan bli ännu rikare

Genom idogt arbete och sparande har Joakim von Anka nu fått ihop en förmögenhet på 500 tripiljoner, 287 multipliciljoner, 111 diljoner kronor och 63 öre. Enligt en uträkning av Forbes motsvarar det 65,4 miljarder dollar 2013 – vilket gjort honom till världens rikaste fiktiva karaktär.

Men Joakim von Anka är inte bara rik, han är snål och girig och har en sjuklig inställning till pengar, vilket han inte är ensam om. Men för Joakim von Anka yttrar detta i ett behov av att rent fysiskt bada i pengarna. Något som lär bli allt svårare i det kontantlösa samhället.

“Jag vill kasta upp dem i luften så att de regnar ner över mig och jag vill gräva genom dem som en grävling”, förklarar Joakim von Anka

Han måste också ständigt vakta sina pengar för den ruskiga Björnligan är hela tiden på jakt efter dem.

Men Joakim von Ankas värsta fiende är nog trollpackan Magica de Hex som med hjälp av sin kolsvarta korp Nemesis har som mål att stjäla Joakims första intjänade slant, hans turkrona.

Nu har Joakim von Anka fått kritik från Aktiespararna för att han inte sparar sina pengar på rätt sätt och därmed går miste om “ränta-på-ränta-effekten”.

Men Aktiespararnas främsta råd är att Joakim von Anka borde satsa på aktiehandel så att pengarna växer av sig självt:

“Jag tror att investmentbolag hade passat honom. Om Joakim hade investerat mer aktivt i mindre enskilda aktier som svänger mer i värde hade han nog blivit tokig av att vara inne och kolla utvecklingen på kontot hela tiden”, skriver Aktiespararna.

Nu har ju Joakim von Anka spelat på börsen i Ankeborg tidigare, och med dålig erfarenhet. Han råkade, på inrådan av sin brorson Kalle Anka, köpa massvis med jordnötsaktier. Men det gick inte bra. Han förlorade nästan hela sitt sparkapital på 500 tripiljoner, 287 multipliciljoner, 111 diljoner kronor och 63 öre…
När han satsade sin allra sista 10-öring vände oturen och han lyckades vinna tillbaka alla sina pengar.

För ett tag sedan var Don Rosa, tecknaren av Joakim von Anka, på Sverigebesök för att göra reklam för sin nyutgivna utgåva av ”Farbror Joakims liv”. Där får vi ta del av några råd och spartips från Joakim von Anka:

Låna gärna ut saker, men glöm inte att ta betalt. Om din granne vill låna din gräsklippare, ta fem kronor i timmen för slitaget. En hemmabio med kompisar är mysigt, men eftersom det är ditt filmabonnemang får dina vänner betala en slant, glöm heller inte att ta ut elavgift av alla som besöker ditt hem.

Släktingar = gratis arbetskraft. Gör som jag och låt dina vänner jobba gratis. Även om de är odugliga och lata så finns det säkert några uppgifter som de kan hjälpa till med.

Skaffa aldrig husdjur.Visst är hundvalpar gulliga, men de är också väldigt dyra i drift. Erbjud dig istället att vara hundvakt, eller varför inte kanin- eller vandrande pinne-vakt, så kan du samtidigt tjäna en hacka.

Kasta ingenting – allt kan öka i värde. Till och med en kapsyl kan vara värd flera tusen kronor, bara den är tillräckligt ovanlig, och det blir den efter att du sparat den i 50 år.

Placera pengarna nära din bostad.
Det blir alldeles för dyrt att åka till Malta varje gång du ska ta ett pengabad.

Vill du också bli rik som ett troll och girig som Joakim von Anka? Då kan du ställa upp i Börs-SM som arrangeras av Aktiespararna. Vinnaren får en miljon.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like