Antalet glassar i förpackningen har minskat – samtidigt har priset gått upp…

Kvinna anmäler GB Glace för prisfusk

En kund på ICA i Alingsås har fått nog av glassfiffel. Nu anmäler hon GB Glace för att ha ”smyghöjt priserna”.

– De tror tydligen att deras kunder är helt korkade, skriver kvinnan i sin anmälan.

Kvinnan hävdar att antalet glassar i Piggelinförpackningen har minskat från 15 till 10 stycken – samtidigt som priset har ökat, från 43,50 kronor till 43,90 kronor, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Enligt kvinnan har ökningen gjorts i smyg – och i förra veckan valde hon att anmäla glassgiganten till Konsumentverket.

Krympflation

– Ett flagrant fall av krympflation med en helt vansinnigt stor prisökning. De tror tydligen att deras kunder är helt korkade och omedvetna. Det kan ju ändå inte vara ok?, skriver kvinnan i sin anmälan till Konsumentverket.

Inget nytt fenomen

Detta är tyvärr inget nytt fenomen – det finns många exempel på där exempelvis innehållet i förpackningar minskat, samtidigt som priset blivit oförändrat, eller till och med höjts. Bland de mer kända exemplen kan nämnas kaffepaketen, där flera företag för ett antal år sedan valde att minska vikten på sina kaffepaket – från 500 gram till 450 gram.

Definition av krympflation

Inom ekonomi är shrinkflation, även känd som livsmedelskrympstrålen eller packdownsizing, processen där varor krymper i storlek eller kvantitet, eller till och med ibland omformulerar eller minskar kvaliteten, medan deras priser förblir desamma eller till och med ökar. Ordet är en portmanteau av orden ”krympa” och ”inflation” .

Krympflation tillåter företag att öka sin rörelsemarginal och lönsamhet genom att minska kostnaderna samtidigt som försäljningsvolymen bibehålls, och används ofta som ett alternativ till att höja priserna i takt med inflationen.

Konsumentskyddsgrupper är kritiska till denna praxis.

You May Also Like