Föga förvånande hittar vi Chiles högerpresident Piñera i "Pandorapappren". Bland många andra högerpolitiker och miljardärer. 

Latinamerikas höger i Pandora-pappren

Telesur 211004 (nedkortat och redigerat), SR 211005, Global Politics 211005

Mandatarios implicados por Papeles de Pandora niegan versión

Översättning: Zoltan Tiroler  

Se också tidigare (4/10) artikel i eFOLKET

I de miljontals dokument som kallas “Pandorapappren” är det den internationella högern och överklassen som framträder i sin strävan att undvika att betala skatt. 35 världsledare och fler än 100 miljardärer har använt sig av olika skatteparadis.

Bland ledarna finns Ukrainas, Kenyas, Ecuadors och Chiles presidenter samt Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair. 200 svenskar finns med. Bland svenskarna finns en börs-vd och en av Sveriges rikaste familjer, men också en misstänkt ekobrottsling, högerextremister och en medlem i Hells Angels.

Om vi så tittar på Latinamerika är det slående hur högerpolitiker berikar sig. I “Pandorapappren” utmärker sig statscheferna i de högerstyrda länderna Ecuador, Chile och Dominikanska Republiken.

Inte en enda kuban finns med bland de tusentals avslöjandena och namnen, varken i Pandorapappren eller i de s.k. Panamapapers för några år sedan.

Vad gäller nuvarande presidenter hittar vi Guillermo Lasso i Ecuador, Sebastian Piñera i Chile och Luis Abidaner i Dominikanska Republiken. Till dem sällar sig 11 före detta presidenter i Latinamerika, bland dem Cesar Gavaria och Andrés Pastrana i Colombia och Pedro Pablo Kuczynski i Peru. Likaså finns här Brasiliens nuvarande justitieminister och centralbankschefen i samma land.

De tre presidenterna har erkänt att de haft tillgångar av denna typ, men hävdar att de inte längre har det.

Ecuadors president, bankiren Guillermo Lasso, har kopplingar till tio off-shorebolag och depåer i Panama, Syd-Dakota och Delaware i USA. Pandorapappren avslöjar hur den förmögna eliten i världen utnyttjar ett nät av spökföretag på platser som de brittiska Jungfruöarna, Panama och USA för att undvika att betala skatt.

Bortförklaringar, undanflykter och förnekanden står som spön i backen från Chiles Sebastian Piñera som “inte visste något”, lika lite som Dominikanska Republikens president. Den senare har gått ut i en annonskampanj för att hävda att han inte har med saken att göra.

Telesur 211004 (nedkortat och redigerat), SR 211005, Global Politics 211005

Mandatarios implicados por Papeles de Pandora niegan versión

Artikeln har tidigare publicerats på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

 

You May Also Like