Hurula live på ett fullsatt Royal 2019

Startsträckan, är den längre i Eskilstuna?

Evenemangen är tillbaka utan restriktioner. Jag gläds åt turnerande band, arrangörer och publiken som äntligen får gå på konserter igen. Men när jag ögnar igenom var banden stannar till på sina turnéer hittar jag inte Eskilstuna någonstans. Är startsträckan längre i Eskilstuna?

Sverige har öppnat upp och datumen börjar fyllas på rejält. Det är konserter flera gånger i veckan och då handlar det inte bara om våra tre största städer. Den sista helgen i oktober bjuder till exempel på Cat & The Underdogs i Karlstad, KSM3 spelar i Huddinge, Lastkaj 14 spelar i Västerås och Kurt Olvars Rebeller spelar i Linköping. Det är konserter i Motala, Hedemora, Falun, Sundsvall och så vidare, men till Eskilstuna kommer det inga band.

Jag är inte uppväxt här men av vad jag har hört så har det varit en rock och pop-stad av rang med ett sprudlande musikliv och flera klassiska konsertställen. Eskilstuna blev ju till och med Årets Popstad 1998. Men under de senaste 10 åren då jag har bott här har det känts väldigt sporadiskt. Det är Lokomotivet och det är Royal samt då och då på K13 som för övrigt är en förträfflig konsertlokal.

Jag har så många frågor. Geografiskt måste väl Eskilstuna ligga väldigt bra till för turnerande band? Varför fungerar det att ha återkommande konserter i Motala, Borås och Karlstad medan det är helt dött här? Är det en annan mentalitet här? Vad är skillnaden mot förr?

Eskilstuna är ändå en hyfsat stor stad men jag får den där känslan av 80-talet, att när kvällen kommer är det televisionen som gäller och då givetvis enbart public service. Som att kranvattnet innehåller stämningsstabiliserande medikamenter som tar bort både toppar och dalar. Dessutom verkar folk bara vilja lämna sina soffor om det är välkända artister som spelar.

Jag ser även det här på olika sportevenemang. Eskilstuna är en traditionellt stark idrottsstad och är det till viss mån fortfarande med bland annat elitlag i fotbollen med både damer och herrar, handboll, speedway och så klart friidrottstalangen Maja Åskag. Men jag måste säga att det är så fruktansvärt tråkigt runtomkring matcherna. Det är inte så konstigt att stadens söner och döttrar söker sig till Stockholmslagen när det som erbjuds i STIGA Sportarena är lite klappa i takt och där varje spelavbrott spelas sönder av dånande musik. För enligt mig är det publiken som ska skapa inramning, inte massa jippon och sånt.

Trots 1900 åskådare på Guif – Hammarby 2017 var det en avslagen stämning.

Är Eskilstuna jantelagens huvudstad? Det känns så rätt ofta. Men om man läser kommentarerna på kurirens Facebooksida skulle allting ordna sig om det bara ordnades fler parkeringar i stan. Då skulle Eskilstuna leva igen, då skulle ungdomarna söka sig till handbollen igen, då skulle Kent och Yvonne spela inför 54 besökare på Blå och då skulle nätshoppingen dö ut och centrum skulle sprudla igen.

You May Also Like