Skärmklipp från eruanna317.medium.com

Efter Panamadokumenten 2016 har vi nu Pandoraläckan

En stor kartläggning av avancerad ekonomisk “skatteplanering” i skatteparadisen

“Ny läcka visar: statschefer och kändisar har gömt tillgångar i skatteparadis. Bland de som pekas ut för att gömma tillgångar finns såväl välkända artister som sportstjärnor, kungligheter och regeringschefer”, skriver Sveriges Radio 3 oktober.

Det är den så kallade Pandoraläckan, som jag antar har fått sitt namn av “Pandoras ask” i den grekiska mytologin.

Bakom avslöjandet om den här gigantiska “skatteplaneringen” står ett stort internationellt journalistnätverk, ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists). Det består av 600 journalister i 117 länder.

Även svenska journalister har medverkat, bland annat från SVT och “Uppdrag granskning”.

Uppdrag granskning har identifierat drygt 200 svenskar i Pandoraläckan. På listan finns bland annat en börs-vd och en av landets rikaste familjer, men också en misstänkt ekobrottsling, högerextremister och en medlem i Hells Angels.

Enligt Uppdrag gransknings kartläggning kan svenskarna kopplas till ett hundratal olika bolag – de flesta i välkända skatteparadis. Majoriteten av bolagen är registrerade på Brittiska Jungruöarna, följt av Seychellerna och Belize.

De flesta av svenskarna i läckan är personer som inte är kända för den breda allmänheten, men några av namnen på listan sticker ut:

En svensk börs-vd går in som företrädare för ett bolag på Brittiska Jungfruöarna 2016… och gör en investering på 170 miljoner kronor.

En av Sveriges rikaste familjer med en gemensam förmögenhet på mångmiljardbelopp, dyker upp i ett dokument från Dubai.

Två svenska män som är aktiva i den nationalistiska föreningen “Det fria Sverige” står som ägare till ett bolag i Belize.

En 50-årig man som under många år varit medlem i Hells Angels har anlitat bolagsfixaren SMF för att starta ett bolag på Brittiska Jungfruöarna. Detta skriver SVT Nyheter idag 4 oktober.

Den här härvan lär nog fortsätta ett tag med nya avslöjanden. Men risken är stor att det “rinner ut i sanden”, ungefär som Panamaläckan. Bland makthavare och ledande politiker, framför allt politiker på den borgerliga sidan, finns inget större engagemang att klämma åt den här typen av brottslighet som innebär att enorma belopp undanhålls beskattning.

Bara för Sveriges del innebär ekobrott en årlig förlust på över 100 miljarder, enligt uppgift från Ekobrottsmyndigheten.

Tänk så mycket man kunde göra för klimatet och för skolan, vården och omsorgen om man årligen hade ytterligare över 100 miljarder till förfogande.

Jag tror det finns anledning att följa upp det här genom att skriva mera om Pandoradokumenten, eller Pandora Paper.

PS. Pandoras ask enligt den Grekiska mytologin:

“Epimetheus hade varnats av sin bror Prometheus att inte ta emot någon gåva från Zeus, men blev förälskad i Pandora och tog henne till sin hustru. Pandora hade en liten ask som hon fått från Zeus och som hon aldrig fick öppna.

Epimetheus och Pandora levde lyckliga tillsammans efter en tid, men till slut gav Pandora efter för sin nyfikenhet och öppnade asken. Det visade sig att den innehöll en mängd olyckor och sjukdomar som flög ut över världen. När Pandora förskräckt stängde asken hade nästan hela dess innehåll redan flugit ut. Det enda som fanns kvar i botten av asken var hoppet”.

—Källa: Wikipedia.

Lästipps:

I det här inslaget från SVT Nyheter nämns presidenterna i Ukraina, Kenya och Ecuador och den tidigare premiärministern i Storbritannien – Tony Blair. Men även Tjeckiens premiärminister och Jordaniens kung.

Totalt identifieras 35 aktiva eller före detta stats- och regeringschefer och mer än 330 statstjänstemän från 91 länder. I läckan finns också fler än 130 dollar-miljonärer från bland annat Ryssland, USA och Indien.

Rolf Waltersson

You May Also Like