Köp en lott från Postkodlotteriet – Just DU kan bli miljonär

Det märks tydlig att en ny säsong av Postkodlotteriet har startat i TV4. Medierna är nerlusade med reklam. I reklamkanalerna på TV är det reklam för Postkodlotteriet. Reklampelarna i vår offentliga miljö är nerlusad med reklam. I tidningarna är det reklam. I min brevlåda ligger reklam för Postkodlotteriet var och varannan dag. Ibland 2 kuvert med reklam samma dag. Ett stort fönsterkuvert i A4- format och ett i lite mindre format.

När min sambo levde hände det att vi fick 4 reklamerbjudanden från Postkodlotteriet i brevlådan samma dag. Två till mig och två till henne.

När jag går in på nätet ser jag att Postkodlotteriet just har ett fantastisk erbjudande:

“Just nu – elegant ljusstake på köpet!

Köp din lott för 170 kr, så får du en ljusstake i rostfritt stål från Stelton på köpet (värde 324 kr)”.

Men det gäller att passa på. Detta “fantastiska erbjudande” gäller bara till 31/10, och enbart nya kunder.

Man köper en lott för 170 kronor och får på köpet en ljusstake värd 324 kronor. Det låter som “Ebberöds bank”.

Jag har tidigare skrivit om Postkodlotteriet – att det är en affärsidé som går ut på att ägaren, den holländske entreprenören Boudewijn Poelmann ska tjäna pengar på det här konceptet där man kan vinna på sitt postnummer:

“Vågar man avstå? Tänk om mitt postnummer blir vinnare i nästa dragning – då står man där med lång näsa, samtidigt som grannarna jublar bland guldsedlarna som faller från himlen”.

2018 hade Poelmanns företag, med lotteriverksamhet i 28 länder, en omsättning på 1,58 miljarder euro, vilket motsvarar över 16 miljarder kronor.

Inte heller frontfigurerna i det svenska Postkodlotteriet går lottlösa.

Programledaren och “ambassadören” för Postkodlotteriet, Richard Sjöberg, hade 2014 en inkomst på drygt 4 miljoner, varav merparten kommer från Postkodlotteriet:

“Jag inbillar mig att jag har en marknadsmässig lön för en programledare i min position. Jag tror att det här är i allra högsta grad skäligt”, säger Richard Sjöberg till Svenska Dagbladet.

Även VD:n för Postkodlotteriet får sin beskärda del. År 2011 var hans lön plus bonus 6 miljoner. 2007 fick han utöver lönen en bonus på 3 miljoner, enligt Aftonbladet.

Enligt Dagens Nyheter var VD:s lön 5,7 miljoner år 2008.

Det är ju några år sedan. Man kan ju misstänka att lönerna och bonusarna har stigit en hel del sedan dess.

Lite som “alibi” för sin verksamhet framhåller Postkodlotteriet att man delar ut cirka 25 procent av inkomsterna till olika välgörenhetsorganisationer.

Som jämförelse går drygt 30 procent till att “driva lotteriet”. Där ingår all den reklam vi nu blir dränkta av.

Kan också noteras att den delen av Postkodlotteriets verksamhet som handlar om välgörenhet inte är något man framhåller i i de braskande reklamannonserna. Där handlar det bara om att “bli miljonär”.

Visst jag – man får ju en ljusstake på köpet, värd 324 kronor, om man passar på att köpa en lott för 170 kronor senast sista oktober.

Det är ju rena förlusten att inte köpa en lott.

Lästips:

Filantropi som affärsidé? De verkliga vinnarna i Postkodlotteriet

Vill man veta mera om Ebberöds bank:

Ebberöds Bank. Men på riktigt – inte på film

PS. Eftersom reklamen från Postkodlotteriet är adresserad, jag ingår väl som pensionär i den utvalda målgruppen, så hamnar den i min brevlåda trots skylten “Reklam Nej tack”.

Och precis när jag skrivit färdigt det här inlägget och går in på Facebook – vad är det första jag ser – Reklam för Postkodlotteriet!

Man är fanimej övervakad. Ska man bara skratta åt eländet, eller bli förbannad?

Kanske det är dags att bilda sociala medier som inte är kommersiella – som drivs ungefär som Public Service – i “allmänhetens tjänst”.

Rolf Waltersson

Vi behöver stöd från dig!

Vi vill kunna fortsätta och bygga ut vår oberoende och granskande journalistik. Vi tar inte in annonser eller har presstöd. Vårt arbete sker på ideell grund, men vi har kostnader för lokalhyra och teknisk utrustning. Därför behöver vi stöd från våra läsare… Läs mer

Swisha valfritt belopp till: 123-4673182

—eFOLKET:s redaktion

You May Also Like