Krönika: Moderaternas egentliga ansikte

Moderaterna, plötsligt är masken borta.

Ett Göteborg som filmas från ovan och en berättarröst som talar om hur Göteborg en gång var en stad där folket arbetade hårt, ekonomin och stämningen var god. Det var länge sedan nu menar Moderaterna. Mörkret har ligger numera över ett splittrat Göteborg, där de uppstått städer i städer. Vi ser män klädda i svarta huvor. Bilar som satts i brand. “Hur blev Sveriges framsida ett tillhåll för jihadister och kriminella gäng?” frågar den moderata berättarrösten sig. Om folk bara kunde ta och bli entreprenörer eller åtminstone tog sig kragen och började jobba istället för att gå på bidrag.

Filmen är inget annat än populistisk propaganda. Moderaterna ger oss bilden att endast en homogen grupp Göteborgare kan enas. Då hade vi sluppit kriminalitet, religiösa extremister och bilbränder (som i filmen visades sig vara ett klipp från Kanada när Vancouvers hockeylag förlorade finalen i NHL 2011). “Det här är en av många bilder av Göteborg”, menade Moderaternas riksdagsledamot Elisabeth Svantesson, som inte ens sett filmen. Bilden Moderaterna vill tillbaka till är i alla fall glasklar, det ljuva, drömmiga, folkhemmet. Denna bild är inget annat än falsk. Kriminalitet och arbetslöshet har vi haft lika länge som vi haft kapitalismen och därmed ett klassamhälle. Moderaterna stämplar nu invandrarna som roten till de ondo som drabbat oss och det samhälle som en gång var så fridfullt. Men hur lugnt blir det om den motion som 20 moderata riksdagsledamöter tidigare lämnade in om att sätta in militär i förorter?

Svantesson har i sin roll som vice ordförande för finansutskottet krävt en utredning över invandringens kostnader. Varför? Enligt henne måste vi vara ärliga med att invandringen skapar utgifter. Ekonomi före humanitet är en ny bra partislogan. Den klär Moderaternas Tobias Tobé, ordförande för riksdagens justitieutskott, när han ställer krav om att papperslösa och flyktingar som nekats asyl inte ska få någon vård i Sverige. Moderaterna arbetar även för skärpta asylregler, införa hårdare försörjningskrav vid anhöriginvandring och att EU i framtiden bara ska ta emot kvotflyktingar. Tobé går även i spetsen i förslaget om att förbjuda och bötfälla tiggeri. Slagen haglar mot de svagaste. Men det hela slutar inte där, Tobé tycker det vore behändigt med en raslista över de som begår sexualbrott, alltså en kartläggning över brottslingars etniska ursprung. Räcker det inte att vi vet att det i nästan samtliga fall är en man? Om Moderaterna hamnar i majoritet får vi nog räkna med att de kickar igång det rasbiologiska institutet igen.

Vad har då vår alldeles egna Torshällsursprugna Ulf Kristersson, tidigare anklagad för att uttrycka sig rasistiskt och som gärna anställer invandrare svart för att städa hans hem, numera partiledare för Moderaterna, att tillägga? Jo, han kräver en radikal ökning av utvisningar för de som nekats asyl. Ett samarbete med Sverigedemokraterna skymtas allt tydligare inom vårt synfält. Men oavsett de blir bundsförvanter eller ej så kan Sverigedemokraterna hurra över att riksdagens näst största har kopierat den politik de själv fört i flera år. Partierna är av samma skrot och korn. När Moderaterna nu slängt av sig sin polerade mask ser vi samma rasistiska ideologi som Sverigedemokraternas rätt i ansiktet.

You May Also Like