Quilty bjuder Eskilstuna på en lektion i Irländsk folkmusik

I år firar det irländska folkmusikbandet Quilty 25 år och ger sig ut på en jubileumsturné. Den kommer att pågå under hela 2018. Första etappen består av 10 konserter och den 2 mars spelar de på Royal i Eskilstuna. I samband med turnén släpper de även en jubileumsskiva med osläppt material. Dag Westling som var med och bildade Quilty berättar om bandet som blivit legendariskt inom den irländska folkmusikscenen i Sverige.

Det har gått 25 år sedan Quilty bildades av Gideon Andersson och Dag Westling. De spelade tidigare tillsammans i Tribute, ett symfoniskt rockband från Norrköping. Några år efter att det bandet lagts ner träffades Gideon och Dag igen. Då bestämde de sig för att starta ett nytt projekt och fokusera på irländsk folkmusik. Det skulle vara en kontrast till det förra bandet som präglades av mycket logistik. Det nya projektet bantades ner för att få plats i en Volvo 245. Under de fyra första åren spelade de mycket i Sverige, Norge och Tyskland i och med den nya pubtrenden som hade uppstått fanns det många irländska och engelska pubar att spela på.

Quilty försöker att erbjuda ett så omväxlande program som möjligt. Det blir allt ifrån väldigt glada och riviga låtar till finstämda ballader med en melankolisk touch. De varvar även sånger med instrumentala stycken. Inför den kommande turnén har Quilty via sin Facebooksida uppmuntrat folk att komma med önskemål på låtar de vill höra från bandets repertoar. Responsen har varit god. Det kommer att bli en musikalisk återblick genom bandets 25-åriga historia. Inför turnén berättar Dag att bandet gått igenom sitt arkiv där de hittat flera liveinspelningar men även en handfull studioinspelade låtar. Så utöver turnén kommer de även att släppa en skiva med osläppt material. Precis som kommande konserter så kommer skivan att täcka bandets historia.

Under åren har Quilty haft flera samarbeten med olika körer runt om i landet. Konceptet uppstod efter att de blivit inbjudna till Skinnskattebergs körstämma för att hålla en workshop. Där arrangerade de flera irländska folksånger anpassade till körer. Efter det fick de erbjudanden att samarbeta med mängder av körer. För Quilty var det en häftig upptäckt då de inte visste att det fanns så mycket körverksamhet i Sverige. Det var väldigt många människor som visade en stor entusiasm över konceptet.

Tidigare har Quilty släppt tre skivor. Deras första ”A drop of pure” sammanfattar bandets repertoar under de första åren. Då duon spelade mycket i pubsvängen var de låtarna anpassade efter en pubpublik. De två följande skivorna var mer anpassade till hur bandet lät som en trio och till en nykter och lyssnande publik.

Den 2 mars spelar Quilty på Royal i Eskilstuna och det är Kulturföreningen Tontroll som arrangerar konserten. För Quilty var det självklart att spela i Eskilstuna. De har spelat här flera gånger tidigare, alltid med Tontroll som arrangör samt några samarbeten med Scenkonst Sörmland. Dag är verkligen glad att de lyckats få en trogen publik här i stan. Till den här turnén har även Staffan Lindfors återförenats med bandet.

Bandet består idag av:
Gideon Andersson: sång, bouzouki och bodhran
Dag Westling: sång, banjo, gitarr och tin whistle
Esbjörn Hazelius: fiol och sång
Staffan Lindfors: bas

Vill man veta mer om Quilty kan man besöka deras hemsida. Bandet finns också på Facebook.

You May Also Like