New Orleans borgmästare besöker Kuba. Foto: Sputnik/Miguel Fernández Martínez

New Orleans borgmästare hyllar Kubas hälsovård och utbildning

LaToya Cantrell, sociolog och politiker sedan 2018, är borgmästare i New Orleans. Hon besökte Havanna, och togs emot av Tatiana Viera, vice ordförande i Folkmaktens provinsförsamling.

Under sitt besök på Kuba försäkrade LaToya Cantrell vikten av att bygga relationer med Kuba, framför allt med inriktning på framstegen landet gjort inom utbildning och hälsovård.

Borgmästaren konstaterar att läskunnigheten på Kuba mycket hög, och när denna indikator jämförs med New Orleans, är det uppenbart att det finns mycket att lära av Kuba.

LaToya Cantrell sa att detsamma gäller när man analyserar primärvårdssystemet och menar att hennes hemstad kan dra lärdomar från Kubas erfarenheter för att förbättra sitt mödra- och barnavårdsprogram.

Hon berömde också det faktum att kvinnor har tillgång till behandling för bröstcancer, som är kostnadsfri och av hög kvalitet.

Cantrell försäkrade att hon är medveten om det lidande som USAs blockad orsakar det kubanska folket och sa att man i New Orleans, den mest folkrika staden i delstaten Louisiana, inte håller med om denna ekonomiska och finansiella politik.

Trots de begränsningar som den federala regeringen ålägger oss, försöker vi finna vägar för att samarbeta med Kuba, särskilt inom hälso- och utbildningssektorerna, sa borgmästaren.

Vi vill se ett slut på blockaden för att bli de första att samarbeta med Kuba, sa hon och tillade att i den medföljande delegationen fanns representanter för högre utbildning och från hamnmyndigheterna, som har planer på att inleda samarbete med ön.

Trots den senaste tidens hot från Donald Trumps administration om att för bara två veckor skjuta på aktivering av Avdelning III i Helms-Burtonlagen, vilket skulle öppna dörrarna för tusentals godtyckliga och olagliga stämningar mot Kuba, är både New Orleans och andra counties redo att arbeta tillsammans med landet, förklarade hon.

Hon betonade också att det genom det arbete som tar form och som en symbol för nya tider kan det bilaterala förhållandet bli gynnsamt för båda nationerna.

Cubadebate 190405

Artikeln tidigare publicerad i svensk översättning på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida svensk-kubanska.se

You May Also Like