Kommer Nato-trupper skickas till Sydkinesiska havet för att delta i en eventuell väpnad konflikt USA-Kina-Taiwan?

En del spår att nästa militära brandhärd kommer att utspelas på andra sidan jordklotet. Det är det spända läget mellan USA och Kina och mellan Kina och Taiwan som kan utvecklas till en krigsskådeplats.

Från USA har tidigare gjort “utspel” där man utgår från att Nato kommer att rycka ut till USA:s “försvar” vid en sådan eventuell konflikt eller krig.

I en nyutkommen bok; “Natopolitanism: The Atlantic alliance since the cold war”, har Carsten Palmær skrivit en recension i Aftonbladet.

Boken består av ett tjugotal essäer från 1994 och fram till våra dagar, sammanställda av historikern Grey Anderson.

Inledningsvis skriver Palmær:

Sverige accepterar Natos inställning till säkerhet och försvar, vilket inkluderar den avgörande roll som kärnvapen spelar, skrev utrikesminister Ann Linde (S) i regeringens avsiktsförklaring sommaren 2022.”

Sedan citerar han några rader ur boken (som ännu inte finns på svenska):

USA behöver Nato för att behålla kontrollen över Europa och – på sikt – få medlemsstaterna att ställa upp USA:s sida i en framtida militär kraftmätning med Kina”.

Bidragen i boken “Natopolitanismen” bildar tillsammans en välunderbyggd och osentimental skildring av det kalla maktspel bakom de fagra proklamationerna”, skriver Carsten Palmaer avslutningsvis.

Man ska väl inte måla fan på väggen. Men det ligger så att säga i tangentens riktning att en sådan här “utveckling” av Nato och dess “engagemang” inte kan uteslutas.

Kan svenska Nato-soldater komma att skickas till andra sidan jordklotet för att försvara USA:s maktintressen på andra sidan jordklotet?

Redan nu pågår ett lågintensivt krig med militära “incidenter” titt som tätt. Att USA regelbundet patrullerar och övervakar Sydkinesiska havet med stridsfartyg och stridsflygplan som om Sydkinesiska havet vore USA:s “hemmaplan”.

För bara drygt ett år sedan var det ett amerikanskt stridsflygplan som störtade i havet när det skulle landa på ett hangarfartyg i Sydkinesiska havet. Stridsflygplanet var på “rutinuppdrag”. (se lästips)

Men att över huvud taget ta upp sådana här högst relevanta frågeställningar om vad ett svenskt Nato-medlemskap kan komma att innebära är något som Nato-fanatikerna kommer att avfärda som skrämselpropaganda.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like