Miljontals dollar satsas på skamlösa medielögner om latinamerikansk vänster

Översättning: Zoltan Tiroler.

Artiklarna tidigare (11/9) publicerade på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

En PR-firma i Washington, knuten till USA:s regering och det Demokratiska Partiet, har drivit ett bluffnätverk på Facebook och Instagram för att sprida reklam för kuppregimen i Bolivia, högeroppositionen i Venezuela och högeroppositionen i Mexiko.

CLS Strategies är en stor reklamfirma beläget bara några kvarter från Vita Huset. Det har påkommits med att driva en rent industriell propagandaapparat på sociala medier. Med falska konton och sidor har CLS spridit desinformation för att gynna högern, USA-stödda regimer i Latinamerika. Det försöker genom rena lögner att destabilisera vänsterregeringar i exempelvis Venezuela och Mexiko.

CLS har ett avtal med Bolivias högerjunta och förser det med “strategiska kommunikationsrådgivning” inför valen i landet. Efter att kuppregimen tog makten efter valet i november 2019 har den skjutit upp valen flera gånger.

Också Venezuelas extrem-högeropposition och den självutnämnde Juan Guaidó har fått stöd av CLS´ nätverk, falska konton och sidor för att driva propaganda. På några av Facebook och Instagramprofilerna framträdde påhittade missnöjda soldater i Venezuelas armé som uppmanade de väpnade styrkorna att göra uppror mot landets regering. På andra webbsidor var det påhittade före detta anhängare till Venezuelas förre president Hugo Chávez och Bolivias Evo Morales som fick komma till tals och uttrycka missnöje med vänsterledarna.

Washingtonfirman fyllde också sociala medier med demonisering av Mexikos vänsterpresident Andrés Manuel López Obrador och hans Morena-parti. De har varit under eskalerande attack från högerkrafterna och oligarkerna.

Bara på Facebook spenderade PR-företaget 3,6 miljoner dollar på annonser för att främja denna propaganda.

Den självutnämnde USA-uppbackade “presidenten” Juan Guaidó (Venezuela) och den bolivianska USA-uppbackade kupp-presidenten Jeanine Áñez representerar både den latinamerikanska överklassen, vars ideologi är genomsyrad av rasism och förakt mot kontinentens arbetarklass och småbönder.

CLS Strategies har nära band till USA:s regering. Bland de anställda finns tidigare regeringstjänstemän som Mark Feierstein och en rad andra. Feierstein har arbetat som koordinator for USAID, en regeringsmyndighet som sysslar med “regimförändring” och som används för att dölja CIA-operationer. USAID står i spetsen för försöken att störta Venezuelas (och andra misshagliga) regeringar.

Orinocotribune 200909 (nedkortat)

U.S. Govt-Linked PR Firm Ran Fake News Networks for Right-Wing Latin American Regimes

Bolivias kuppregim har kontrakterat en US-amerikansk PR-firma för att “tvätta sin image”

Bolivias kuppregim har kontrakterat en US-amerikansk PR-firma för att “tvätta sin image” och för att attackera den förre presidenten Evo Morales. PR-firman har hyrts in för 90 dagar till en kostnad av 90 000 dollar, rapporterar Bolnews press.

Bolivias regering betalade 1 000 dollar om dagen från allmänna medel från december 2019 till början på mars 2020 för strategisk kommunikation, enligt dokumenten. Företaget har stor erfarenhet av att göra reklam för högerpresidenter som Alvaro Uribe i Colombia. Likaså har firman försvarat monopolet för medicintillverkning i USA.

Telesur 200816 (nedkortat)

Consultora “lava imagen” del Gobierno de facto de Bolivia

You May Also Like