Honduras president Xiomara Castro. Foto: Presidentstaben.

Honduras president Xiomara Castro fördömer USA:s och högerns planer på ny statskupp

*****

Honduras´ president Xiomara Castro fördömde i fredags att hennes regering är offer för “en konspiration som är i färd att formeras” av samma sektorer som genomförde en statskupp 2009. De arbetar nu för att destabilisera hennes administration.

 – En konspiration är på gång och det måste stå klart för det honduranska folket. Vi tittar på dessa typer som framträder, samma som bidrog till statskuppen 2009, framhöll Xiomara Castro i en kommuniké.

Om detta vore en rättsstat skulle de som försöker skapa destabilisering garanterat åtalas av rättssystemet för landsförräderi.

Hon beklagade också att de som tidigare “plundrade och skuldsatte landet idag framställer sig som demokrater och de försöker undfly sitt historiska ansvar.”

Den förre presidenten Manuel Zelaya störtades av högern 28 juni 2009, sju månader innan hans mandatperiod på fyra år skulle avslutats.

Tidigare hade Castro meddelat att nästa vecka inleds – i koordination med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres – den första fasen av det som ska bli Den Internationella Kommissionen mot Korruption och Straffrihet, CICIH, i Honduras.

Presidenten betonade att det krävs strukturella reformer för att komma ur det sociala moras som den stora majoriteten av fattiga lider av.

I samband med att Honduras Flygvapen firar 92 år underströk presidenten att hon inte kommer att backa en millimeter i uppdraget som hon har för att försvara medborgarnas liv och tillgångar.

(Det är ingen tillfällighet att chefen för USA:s Sydkommando, generalen Laura Richardson besökt det lilla landet tre gånger bara under det senaste året. USA:s ambassadör blandar sig också oblygt in i Honduras´ inre angelägenheter).

TeleSUR, 2023-04-22

You May Also Like