José Maria Maravilla. Foto: Peter Widén.

Latinamerikagrupperna arrangerade informationsmöte om situationen i El Salvador

Onsdag kväll (3:e oktober) besökte eFOLKET Eskilstuna Folkhögskola där Latinamerikagrupperna arrangerade ett informationsmöte om situationen i El Salvador. Talare var José Maria Maravilla, bosatt i Västerås, men nyss hemkommen efter en längre vistelse i sitt hemland El Salvador.

José är själv veteran från kampen mot militärdiktaturen på 70- och 80-talet. En tid när drömmar om ett annat El Salvador fanns. Drömmar som grymt kommit på skam.

Det är nämligen en ärlig och skoningslös bild av situationen i hemlandet som José Maria förmedlar. Fredsfördraget mellan regimen och gerillan 1992 följdes nämligen inte av sociala förändringar. Tvärtom menar José att de olika regeringarna, det gäller högern och det gäller vänstern i FMLN, lämnat den härskande ekonomiska eliten outmanad. Den ekonomiska elit som José menar är de faktiska makthavarna oavsett vilken färg regeringen för tillfället har.

Han menar att detta lett till politisk apati och missmod. Den svåra ekonomiska och sociala situationen har lett till att ungdomar i bristen på tro på politiska förändringar vänder samhället ryggen och enbart ser till sina egna personliga möjligheter. Och för många blir “möjligheten” den kriminella banan som medlemmar i något av landets våldsamma gäng; Maras.

Gängen startades av från USA deporterade unga salvadoraner (2,5 miljoner salvadoraner bor i USA, jämfört med 6 miljoner i El Salvador) och rekryterar i hopplösheten många av landets ungdomar. Våldet har kommit att genomsyra samhället (till och med polis och militär är infiltrerade) liksom korruptionen.

Tre av landets före detta presidenter utreds för förskingring. Vi talar om 10 tals, kanske 100-tals miljoner dollar.

Den ekonomiska situationen är svår. En ekonomisk lättnad ges av att de i USA boende salvadoranerna skickar hem pengar. Förra året handlade det om 5 miljarder dollar!

Trumps mål att deportera salvadoraner blir därmed ett hot även mot landet som sådant.

I denna situation av ekonomisk och social kris har de traditionella partierna tappat allt mer i förtroende. En uppstigande stjärna på den politiska himlen är huvudstaden San Salvadors borgmästare Nayib Bukele. Från en företagarfamilj, själv också affärsman, har han gjort en snabb karriär. Efter att efter ett internt bråk blivit utesluten ur FMLN har han efter olika turer landat som presidentkandidat för en allians av tre partier; Det i USA av exilsalvadoraner bildade partiet Nya Idéer, ett litet socialdemokratiskt parti (Cambio Democratico) och GANA som är en utbrytning ur det traditionella ultrahögerpartiet ARENA. GANA har enligt José i princip samma politik som ARENA.

Situationen är alltså svår. Ekonomiskt, socialt och politiskt. Att bygga en politisk kraft som inte låter sej sugas in i det korrupta systemet och inte accepterar den ekonomiskt härskande eliten av godsägare och företagare är ett måste. I en sån kamp är det viktigt att inte ha illusioner. Den brutala verkligheten måste förstås och angripas. Vi som var på folkhögskolan i onsdags har bara att tacka för den information utan skönmålningar som José Maria Maravilla gav oss.

Peter Widén

You May Also Like