Anklagelserna om ”ljudattacker” kan ingå i Trumps plan på skärpt aggression mot Kuba

Extremhögern bland exilkubanerna i USA hoppas på militärt initiativ från den politiskt hårt trängde presidenten. Bilden: Tillfångatagna angripare ur den av CIA organiserade invasionsstyrkan som landsattes vid Grisbukten på Kuba i april 1961. Invasionsförsöket slogs tillbaka på tre dagar. Av de 1500 angriparna, tillhörande högerextrema och terroristiska sammanslutningar, tillfångatogs 1400. De utväxlades efter en tid i utbyte mot barnmat och mediciner till ett värde av 53 miljoner dollar.

Kuba svarar åter kraftfullt på påståendena om ”akustiska attacker” mot USAs diplomater i Havanna. De kubanska myndigheterna har intervjuat drygt 2 000 personer, varav många som bor i grannskapet av diplomaterna. Inte en enda person som tillfrågats har känt av något!

Vad gäller vetenskap säger Joe Pompei, en tidigare forskare på MIT, att ”det har aldrig förekommit någon fysisk reaktion orsakad av ljudvågor av någon som helst sort, som påminner om dem som rapporterats”. Pompei är grundare av och ordförande för Holosonics, ett teknologiskt akustikföretag. Han tillägger: ”Om de nu inte hade transduktorer i badkaret och diplomaterna hade huvudet under vattnet under lång tid. Det är bara inte möjligt.”

Kubanerna, som tog det ovanliga steget att bjuda in FBI till Havanna redan när USA först rapporterade incidenterna, säger att de gör allt för att försöka förstå vad som ligger bakom.

Undersökningarna har omfattat nära 2 000 personer, inklusive poliser och vetenskapsmän. De har undersökt rum i två hotell där personal från USA:s ambassad bott, de har finkammat kvarter där andra hade sina bostäder, de har intervjuat 300 grannar och genomfört dussintals medicinska undersökningar för att se om någon utanför diplomatiska kåren var påverkad.

Kubanerna har inte lyckats hitta någon som har de symptom som USA rapporterat. Dr Maneul Villara säger att ”ingen var ens sjuk”. Men han noterar också att USA vägrat att visa några medicinska rapporter om diplomaterna. Inte heller har man låtit kubanska läkare prata med läkare i USA. USAs UD har inte släppt in kubanerna i USA-diplomaternas hem för att göra undersökningar. FBI har träffat kubanerna i veckan för att diskutera situationen. Kuba hoppas att mer samarbete ska kunna lösa mysteriet, trots ordkriget från USA.

End Embargo on Cuba 171025
/ZT

You May Also Like