Gay Glans: Därför röstar jag på Vänsterpartiet den 9 juni

Den nionde juni lägger jag min röst på Vänsterpartiet, och jag hoppas att du också kommer att göra det. Jag väljer Vänsterpartiet eftersom jag uppfattar det som det minst dåliga alternativet.

Däremot kommer jag troligtvis inte att gå till vallokalen med samma entusiasm som min mormor och morfar gjorde när de, arm i arm, iklädda sina finaste helgdagskläder, … Läs mer “Gay Glans: Därför röstar jag på Vänsterpartiet den 9 juni”

Read more

Per Sune: Om kriget i Ukraina och solidariteten

Kriget i Ukraina var nog något Putin hade hoppats på skulle gå snabbt, men de flesta bedömare menar att det kommer att vara länge. Putin är säkert medveten om att ryska krigshetsare har lidit nederlag förr, Bresjnevs invasion av Afghanistan varade flera år och när ryska armén drog sig tillbaka, hade hela Östeuropas arbetarklass sett att den ryska … Läs mer “Per Sune: Om kriget i Ukraina och solidariteten”

Read more

Den Diego Maradona som svenska medier begravde redan före hans död, och fortfarande förtiger

Cristiano Ronaldo skrev efter Maradonas bortgång att han aldrig ska glömmas. Ändå var det precis det som SVT:s rapport om hans död till stor del gick ut på. Hans politiska ställningstaganden suddades ut helt. I Sverige ska Diego minnas som fotbollsspelare, fuskare och knarkare. Inget annat. I Latinamerika är det annorlunda. För att i någon mån motverka den Läs mer “Den Diego Maradona som svenska medier begravde redan före hans död, och fortfarande förtiger”

Read more

USA:s vänster måste kavla upp ärmarna!

Glädjescener utspelar sej nu på många ställen i USA. Människor, inte bara i USA, har all rätt att dra ett djupt andetag och känna att det faktiskt är lättare att andas efter utgången i det US-amerikanska valet. Trumps fall från makten är en framgång värd att fira.

Innan jag går in på vad vi har att vänta oss … Läs mer “USA:s vänster måste kavla upp ärmarna!”

Read more

Mats Hammarlunds tankar om vardag och klasskamp

eFOLKET har glädjen att härmed kunna inleda publicering av dikter skrivna av Mats Hammarlund. Bland andra Dala-demokraten och flera fackförbundstidningar har tidigare publicerat hans texter, som alltid är präglade av humanism och sprungna ur den genuina arbetarrörelsens rättvisepatos och lugna tillförsikt.

Semestern

ger ditt öra
tid att höra
fåglars sång
vakna utsövd 
känna luft
som grodor andas
se Läs mer “Mats Hammarlunds tankar om vardag och klasskamp”

Read more

Kommunal: Klass och kön avgörande för ointresset “uppifrån” för äldreomsorgen

Kommunals ordförande Tobias Baudin har inför fredagens riksdagsdebatt om äldreomsorgen skrivit ett öppet brev till samtliga riksdagsledamöter och hoppas att intresset för villkoren för personalen håller i sig även när den här krisen är över.

Det är positivt att man äntligen börjat prata om äldreomsorgen i riksdagsdebatterna

men det är ju lite tråkigt att det krävdes en … Läs mer “Kommunal: Klass och kön avgörande för ointresset “uppifrån” för äldreomsorgen”

Read more

Klassperspektivet idag – en central del för att förstå vår tids samhällsuppbyggnad

I dagens samhällsdebatt lyser klassdiskussionen med sin frånvaro. Det tycks inte som att klass längre är ett relevant perspektiv att analysera samhällsstrukturerna på. Men den inställningen kunde inte vara mer fel. Klassfrågan är fortfarande högaktuell, kanske mer än någonsin.

Till att börja med behöver vi definiera begreppet klass. Generellt brukar klass syfta på en samhällsgrupp som har liknande … Läs mer “Klassperspektivet idag – en central del för att förstå vår tids samhällsuppbyggnad”

Read more

Klasskamp och internationell solidaritet

Har under hela mitt liv stått politiskt till vänster. Var aktiv inom Vietnamrörelsen, medlem i Vänsterns Ungdomsförbund och under några år i KFML(r) men stötte bort av den märkliga synen på fackföreningsrörelsen. Olof Palme själv värvade mig till socialdemokraterna i mitten på 1970 – talet i samband med en facklig kurs som Transport hade på Bommersvik.

Efter många, … Läs mer “Klasskamp och internationell solidaritet”

Read more

Klass i Sverige: Daniel Suhonen om Tankesmedjan Katalys projekt

För några år sedan startade fem LO-förbund en tankesmedja, med namnet Katalys. Daniel Suhonen, som tidigare bland annat arbetat som journalist och redaktör för socialdemokratiska tidskrifter som Tvärdrag och Tiden, fick uppdraget att leda Katalys och fria händer att utforma arbetet. Katalys har på några år växt till att bli en av de viktigaste opinionsbildarna inom arbetarrörelsen.… Läs mer “Klass i Sverige: Daniel Suhonen om Tankesmedjan Katalys projekt”

Read more

Allt berättande är klassbundet

Ingemar E. L. Göransson om skrivandets klassperspektiv

Allt berättande har sin utgångspunkt i klass. Vad och hur du berättar har med klass att göra. Det är ofrånkomligt för vi är alla summan av våra erfarenheter och av vårt förhållande till samhället i övrigt. Eftersom vi lever i ett klassamhälle kan inte heller berättandet i det bli annat än … Läs mer “Allt berättande är klassbundet”

Read more