Våg av folkliga protester i Irak

I över en vecka har protester runt hela Irak pågått. Det är protester mot den Irakiska regeringskorruptionen, mot bristen på grundläggande service till befolkningen och mot den växande arbetslösheten i landet.

Protesterna har överraskat regeringen. Som har svarat med dödlig våld mot demonstranterna. I ett försök att kontrollera situationen har regeringen i Irak infört utegångsförbud och stängt av landets internet. Befolkningen tolkar avstängningen av internet som att regeringen vill stoppa världen att se vad som händer.

Till sitt försvar har regeringen sagt i intervjuer att de bara skjuter när de blir beskjutna. Men demonstranterna bestrider detta uttalande. De hävdar att regeringens styrkor skjuter medvetet in i folkmassorna.

I ett tv-tal på måndagen fördömer den irakiska presidenten Barhamn Salih användning av dödligt våld mot demonstranterna i Bagdad och beordrade att “en rättslig utredning” inleds om dödsfallen.

Att säkerhetsstyrkor skjuter skarpa kulor mot fredliga demonstranter och att rikta vapen mot media och journalister är oacceptabelt i Irak som vi har  lovat att göra till en demokrati, där rättigheter och friheter respekteras, har Salih sagt.

Irakierna har förlorat tålamodet. Regeringen har länge lovat förbättra befolkningens liv. Men den har misslyckats med att leverera. Den irakiska regeringen går emot sitt folk som visar att de inte stödjer regeringens politik och försöker föra fram sina röster som inte blir hörda på annat sätt.

Att ta bort rätten till internet, för att minska informationen om vad som händer i landet är bara ett tecken på korruption och de tar bort en demokratisk rättighet hos sin befolkning.

Under senaste veckans protester har minst 106 personer mist livet och över 6000 personer har skadats.

https://edition.cnn.com/2019/10/09/middleeast/iraq-protests-footage-arwa-damon-color-intl/index.html

You May Also Like