Om en roman och dess syriska författare Samar Yazbek

Samar Yazbeks roman En mörk strimma av ljus tilldrar sig i Syriens huvudstad Damaskus, en mångmiljonstad med stora sociala och ekonomiska problem. Den välbeställda överklassen bor där i stora villor med tillhörande prunkande trädgårdar medan den fattiga delen av befolkningen lever under miserabla förhållanden. Deras bostäder består inte sällan av små trånga ruckel.

Romanen var den första av … Läs mer “Om en roman och dess syriska författare Samar Yazbek”

Read more

Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit

Den 19 maj avled Håkan Boström – Eskilstuna-sonen som i sitt författarskap stod fast förankrad i sitt arbetarklassursprung. Hans självklara lojalitet med arbetarrörelsen handlade alltid i första hand om en lojalitet med rörelsens så kallade “gräsrötter”, klassen som byggde landet och som också byggde rörelsen, med alla dess förgreningar.

I romanen Första striden, som kom ut 1993, … Läs mer “Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit”

Read more

Recension av boken “Jag är inte död, jag är bara gammal” av Ylva Floreman, Verbal förlag

Äldreomsorgen är något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag och många andra har anhöriga som är beroende av hjälp från samhället. Vi funderar också på hur det ska bli när vi själva kommer i den situationen att vi behöver hjälp. Att det finns stora brister inom den kommunala äldreomsorgen visar den förödande kritiken från Coronakommissionen.

Ylva Floreman … Läs mer “Recension av boken “Jag är inte död, jag är bara gammal” av Ylva Floreman, Verbal förlag”

Read more

Kortpresentation av den svensk-ryske författaren Maxim Gregoriev

Maxim Grigoriev föddes i Moskva 1980 och växte upp utanför Stockholm. Han har studerat i Norrköping och Linköping men är nu sedan några år tillbaka bosatt i Paris.

Gregorievs tredje roman har titeln Europa. Han gör i romanen en djupdykning i hur det kan vara att leva i exil som han ju själv har gjort och gör. … Läs mer “Kortpresentation av den svensk-ryske författaren Maxim Gregoriev”

Read more

Ansikten och åsikter

“Som författare utvecklades den lysande tidningstecknaren Henrik Tikkanen till en briljant prosaist och skicklig dramatiker, som i sina verk lyfte fram krigets, våldets, kärlekslöshetens och alkoholismens teman. Dessa hade alla en bakgrund i hans eget liv, men återspeglar också en hel krigsmärkt mansgenerations trauman. Både som tecknare, journalist och dramatiker var han mycket produktiv”

–Citatet är hämtat ur Läs mer “Ansikten och åsikter”

Read more

Vem berättar våra berättelser?

För några veckor sedan var jag på Runö folkhögskola som inbjuden att delta i “Boken på arbetsplatsen”. Det var bokombud och författare från hela landet som möttes under några dagar för att diskutera läsande och skrivande. Vi lyssnade på flera intressanta föreläsare. Men framförallt samtalade vi om läsandet och vi författare berättade om vårt skrivande.

– Jag har … Läs mer “Vem berättar våra berättelser?”

Read more

Håkan Boström höll föreläsning på ABF om sitt författarskap

Förmiddagen den 21 oktober hölls på ABF:s lokal en föreläsning av författaren Håkan Boström. Den välbekante Eskilstunasonen lockade en skara nyfikna åhörare.

Föreläsningen inleddes med Boströms förklaring till varför hans verk alltid haft en förankring i vår stad Eskilstuna. Boströms författarskap har till stor del återspeglats av hans liv och uppväxt i staden, som han varit bofast i … Läs mer “Håkan Boström höll föreläsning på ABF om sitt författarskap”

Read more