Kortpresentation av den svensk-ryske författaren Maxim Gregoriev

Maxim Grigoriev föddes i Moskva 1980 och växte upp utanför Stockholm. Han har studerat i Norrköping och Linköping men är nu sedan några år tillbaka bosatt i Paris.

Gregorievs tredje roman har titeln Europa. Han gör i romanen en djupdykning i hur det kan vara att leva i exil som han ju själv har gjort och gör. Men huvudfrågan i romanen Europa handlar mest om varför så många av de stora ryska författarna lämnade det gamla Ryssland för att istället leva i exil.

Varför valde Anton Tjehov, Maxim Gorkij, Ivan Bunin (som för övrigt fick motta nobelpriset i Litteratur i början på 1930 talet) Fjodor Dostojevskij, Nina Berberova och Ivana Tsvetajeva med flera med flera att bosätta sig i bland annat Budapest, Bryssel, Prag, Belgrad, Riga ,Konstantinopel och i Nice i södra Frankrike. Dostojevskij bodde i flera av dessa städer och Ivan Bunin och Nina Berberova bodde i Paris under flera år. Varför detta kringflackande? I vilken utsträckning och i vilka fall handlade det om  förtrycket i det tsaristiska Ryssland? Eller främlingskap inför de revolutionära rörelserna och revolutionsutbrotten? Dessa frågor är bokens röda tråd.

Maxim Grigoriev undersöker inte bara den ryska intelligentsians förehavanden i exilen utan han tar även tempen på det nutida Europa.  Han menar att fransmännen har tagit på sig en lite väl skrytsam roll; att de ser sig som en av de främsta kulturnationerna i världen. – om inte den främsta.

Maxim Grigoriev anser också att hans Ryssland befinner sig i ett slags limbo där ingen tycks tro på någonting nuförtiden …

Europa är en tankeväckande roman om en världsdel som enligt författaren håller på att bli mer och mer nationalistisk och inåtvänt istället för tvärtom. Maxim Gregoriev debuterade 2014 med novellsamlingen Städer, som renderade honom Borås Tidnings debutantpris. Två år senare kom romanen Nu, och i år 2021 blev han klar med denna hyllade roman som författaren har fått EU Litteraturpris för – i stark konkurrens med ett tiotal andra romaner. Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag.

Kjell Andersson

You May Also Like