Den verkliga rövarhistorien

Kjell Östbergs artikel har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.

*******

Vid sjutiden på morgonen den 28 oktober 1981 gjorde en fiskare på väg att plocka upp sina nät i den blekingska skärgården en märklig upptäckt. Vid inloppet till Gåsefjärden och mitt inne i känsliga marina skyddsområden låg en rysk ubåt.

Så börjar SVTs nya skruvade serie Whiskey Läs mer “Den verkliga rövarhistorien”

Read more

Q&A med Erik Jayce Landberg, skaparen bakom ’The Story of Tituba: Happy 4 U’

’Orättvisa’ och ’korruption’ verkar vara bland de fulaste orden i Erik Jayce Landbergs vokabulär. Men ordet ’kompromiss’ är kanske det allra mest motbjudande. Kompromiss, det vill säga, med kvalitet och konstnärlig frihet – inte med andra människor. Vidare kan man minst säga om Landberg att han har mer än en färg på sin palett, med tanke på de … Läs mer “Q&A med Erik Jayce Landberg, skaparen bakom ’The Story of Tituba: Happy 4 U’”

Read more

Västerås-succén “Guy Manley” intar Eskilstuna – med filmteamet på plats!

Pressmeddelande:

Kommande lördag, den 21 september, visar Kulturhuset Royal den fartfyllda filmen Guy Manley – A Real Movie – som just nu ligger etta på biotoppen i Västerås!

Förutom att se filmen får besökarna träffa det lilla, men oerhört kreativa teamet på fyra personer som står bakom den fartfyllda långfilmen.

Missa inte chansen att uppleva en svensk actionkomedi … Läs mer “Västerås-succén “Guy Manley” intar Eskilstuna – med filmteamet på plats!”

Read more

Eskilstuna filmstudio bjuder in till en magisk filmhöst på Bio Royal

Pressmeddelande:

Den 5 september startar Eskilstuna filmstudio höstsäsongen på Bio Royal med åtta utvalda filmer. Säsongen inleds med den franska Drömmen lever vidare, en inspirerande berättelse om drömmar och livsval.

Eskilstuna filmstudio ser fram emot en spännande höstsäsong 2024, som alltså startar torsdag 5 september på Bio Royal i stadsdelen Nyfors.

– Programgruppen har gjort ett fantastiskt jobb … Läs mer “Eskilstuna filmstudio bjuder in till en magisk filmhöst på Bio Royal”

Read more

Filip och Fredriks Den sista resan griper tag i alla känslor

Den Sista Resan är en gripande dokumentär som i mångt och mycket handlar om livet, åldrande och relationer. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har alltid varit som bäst ute på fältet och i den nya filmen svallar känslorna.

Jag har följt Filip och Fredriks framfart under många år, och visst kan man se dem som två ylande pratkvarnar. … Läs mer “Filip och Fredriks Den sista resan griper tag i alla känslor”

Read more

Bioaktuellt mästerverk: Aki Kaurismäkis “Höstlöv som faller”

Aki Kaurismäkis nya film Höstlöv som faller har fått många och starka hyllningar, och vann också jurypriset i Cannes 2023. Henrik Othman, tidigare kulturchef på Jakobstads tidning i Finland, har sett den.

“Höstlöv som faller” …
… faller mjukt och med värme hos Kaurismäki

Kom precis hem från bion.

Storyn är enkel men vacker och förankrad i Kaurismäkis … Läs mer “Bioaktuellt mästerverk: Aki Kaurismäkis “Höstlöv som faller””

Read more

Så som i Himmelen

För några dagar sedan såg jag för andra gången dokumentärfilmen “Beskedet”, som visas på SVT. Filmen handlar och pianisten och kompositören Stefan Nilsson och hans hustru:

“Pianisten Stefan Nilsson avled i sitt hem den 25 maj i år. Han har gjort sig mest känd som kompositör av musik till omtyckta filmer och TV-serier.

I februari i år fick Läs mer “Så som i Himmelen”

Read more

Tandexperimenten på “idioter” på Vipeholmsanstalten har nu blivit film

Vipeholmsanstalten i Lund har blivit ökänd för sin behandling av patienter som utsattes för brutala medicinska experiment. Bland annat tandexperiment där patienterna tvingades äta stora mängder söta och klibbiga kolor, så att man kunde studera hur tänderna angreps och förstördes av karies.

Patienterna var barn och vuxna som då, på 1940- och 50-talet, kallades för “idioter” och “sinnesslöa” … Läs mer “Tandexperimenten på “idioter” på Vipeholmsanstalten har nu blivit film”

Read more

När Chaplins film Diktatorn inte fick visas i Sverige

Jag brukar lyssna på ett program på Sveriges Radio P1 som heter Snedtänkt, ett radioprogram som produceras av Kalle Lind.

Själv beskriver han sitt program:

Det är samtal med folk som snöat in på udda kultur och märkliga fenomen. Det kan röra sig om allt mellan himmel och jord, med en tonvikt på den triviala och lättsamma Läs mer “När Chaplins film Diktatorn inte fick visas i Sverige”

Read more

Sean Connery 1930 – 2020

Igår (31/10) avled Sean Connery. Han växte upp i ett arbetarhem i Edinburgh i Skottland, och kommer nog för de allra flesta att alltid bli ihågkommen som den första skådespelaren i rollen som den våldsamme “gentlemannaspionen” James Bond.

Efter att ha spelat i ett antal år på mindre kända scener fick han drygt 30 år gammal en förfrågan … Läs mer “Sean Connery 1930 – 2020”

Read more

Varför är det så populärt med mord som underhållning?

Det går det många filmer och serier på TV som handlar om ond bråd död. En del är nyinspelade serier. Andra är repriser som återkommer gång på gång.

  • Mord och inga visor
  • Morden i Midsomer
  • Mord i paradiset
  • Morden i Helsingör
  • Maria Wern (jag kommer inte ihåg om serien heter så, men polisen i serien heter Maria Wern)
Läs mer “Varför är det så populärt med mord som underhållning?”
Read more

The Riot Club – En film om parasitisk överklassungdom

Fredagskvällen den 24 april sände svensk Television det brittiska dramat The Riot Club. Filmen kan ses på svtplay fram till den 24 maj. Undertecknad rekommenderar.

Filmen är baserad på teaterpjäsen Posch (på svenska “förnäm”, “överklassig”) skriven av Laura Wade som även står bakom filmmanuset till The Riot Club.

Filmen handlar om en exklusiv studentklubb på universitetet … Läs mer “The Riot Club – En film om parasitisk överklassungdom”

Read more

Eskilstuna filmstudio ställer in 20-årsjubileum

Pressmeddelande

Lördag 28 mars skulle Eskilstuna filmstudio ha firat 20 år. Men den pågående corona-pandemin gör att filmstudion ställer in det planerade jubileet. Och resten av säsongen.

Jubileet nu på lördag 28 mars var tänkt som ett delvis öppet arrangemang med bland annat föreläsning av kortfilmaren Niki Lindroth von Bahr, klassikern Cinema Paradiso samt stumfilm med livemusik av … Läs mer “Eskilstuna filmstudio ställer in 20-årsjubileum”

Read more

Kirk Douglas – Issur Danielovitj Demsky – har avlidit

Den US-amerikanske skådespelaren Kirk Douglas avled den 5 februari, vid en ålder av 103. Han föddes den 9 december 1916 staden Amsterdam i delstaten New York. Hans föräldrar var fattiga judiska immigranter från västra Ryssland, och hans födelsenamn var Issur Danielovitj Demsky.

Douglas slog igenom på vita duken som boxare i filmen The Champion. Mest känd är … Läs mer “Kirk Douglas – Issur Danielovitj Demsky – har avlidit”

Read more

Nedstigning till det nyliberala “lyckoriket”

En hård smäll i magen. Så beskrev jag i en recension i eFOLKET Ken Loach’s förra film Jag, Daniel Blake.

I sin senaste film Sorry We missed you känns det som en ännu hårdare smäll. Den drygt 80-årige regissören fortsätter oförtrutet att beskriva arbetarklassens villkor i England. Han är mer pessimistisk än någonsin. I  Jag, Daniel BlakeLäs mer “Nedstigning till det nyliberala “lyckoriket””

Read more

Filmrecension: 22 July

I onsdags (10/10) hade 22 July premiär på Netflix. Det är den andra filmen av tre planerade som handlar om terrordåden i Norge den 22 juli 2011. Filmen är baserad på Åsne Seierstads bok En av oss: en berättelse om Norge.

Tidigare i år kom den första filmatiseringen av terrorattentatet på Utöya. Utöya 22 juli regisserad av Erik … Läs mer “Filmrecension: 22 July”

Read more

Gräns – krönika av Tobias Persson

Ikväll (4/9) såg jag filmen Gräns efter en novell av Johan Ajvide Lindqvist. Den handlar om tullaren Tina, som bor med hunduppfödaren Roland, men träffar larvsmugglaren Vore. Förutom referenser till nationella minoriteter, social ingenjörskonst och tvångsadoptioner, förs mina tankar till rasism och hur “majoritetssvennar” betraktar “invandrare”. Som några avvikare, som ska anpassa sig till, men aldrig kommer bli … Läs mer “Gräns – krönika av Tobias Persson”

Read more

Filmrecension: Utøya 22 juli

Bra filmer brukar man så småningom vilja se om. Det här var en riktigt bra film men jag är tveksam till att jag kommer att se den igen. Den innehöll ett av filmhistoriens värsta monster och med vetskapen om att den bygger på en sann historia blev filmen nästan olidlig att se.

Det man sedan den tragiska händelsen … Läs mer “Filmrecension: Utøya 22 juli”

Read more

Det avslutande talet i filmen “Diktatorn” av och med Charlie Chaplin

Jag beklagar men jag vill inte vara kejsare. Det är inte min sak. Jag vill inte härska över eller erövra någon. Jag skulle vilja hjälpa alla, om möjligt, judar, hedningar, svarta män, vita.

Alla vill vi hjälpa varandra. Mänskliga varelser är sådana. Vi vill leva av varandras lycka, inte av varandras elände. Vi vill inte hata och förakta … Läs mer “Det avslutande talet i filmen “Diktatorn” av och med Charlie Chaplin”

Read more