Gustavo Petro, kommande presidentkandidat för vänstern i Colombia.

Vänsterframgång i kongressvalet i Colombia. Nu väntar presidentvalet

Telesur 220314, Global Politics 220314 (redigerat).

Översättning: Zoltan Tiroler.

COLOMBIA: Vänsterns Pacto Historico (PH), “Historiska Pakten”, vann flest röster i söndagens jämna val till Kongressens båda kamrar, Senaten och Representanthuset, enligt preliminära, officiella resultat.

När drygt 99 procent av rösterna var räknade hade PH fått 2 299 581 giltiga röster, vilket utgör 14,16 procent. Många anmälningar om oegentligheter, valfusk och röstköp kantar som alltid, med all rätt, också detta val i Colombia.

PH följs av det Konservativa Partiet med 13,58 procent, Liberala Partiet med 12,73 procent och Den Gröna Alliansen och Centrumhoppet med 12, 03 procent. Också i valet till Representanthuset blev PH störst med 15,62 procent av de räknade rösterna.

Senatorn Gustavo Petro, PH:s kandidat i presidentvalet 29 maj, sa i söndags natt att hans parti kommer att få 17 senatorer och 25 ledamöter i representanthuset.

– Det är den största progressiva vänsterpartirepresentationen sedan Grundlagsreformen 1991, skrev Petro på Twitter.

Även om vänsteralliansen var den grupp som fick flest röster till kongressen kommer mycket trixande och kompromissande vara nödvändigt för att få majoritet i omröstningar.

Så här fördelar sig ledamöterna i senaten till 2026. Pacto Historico har 18 av 102 platser. Samarbeten och koalitioner krävs för att vinna omröstningar.

Närmare 39 miljoner medborgare hade rätt att rösta i valet och knappt hälften, 17, gjorde det. Kongressen har 108 senatorer och representanthuset 188 ledamöter.

Mot Petro i presidentvalet röstades samtidigt Sergio Fajardo, Federico Gutiérrez och Oscar Ivan Zuluaga fram, kandidater för respektive Coalicion Centro Esperanza, Equipo por Colombia och nuvarande maktpartiet Centro Democratico. Det är dessa som kommer att göra upp om presidentposten.

Petro uppmanade till bildandet av en Bred Demokratisk Front när resultaten av söndagens val tillkännagavs.

– Idag är det möjligt att en Bred Demokratisk Front kan få absolut majoritet i Kongressen, skrev presidentkandidaten på Twitter.

Han säger att det är möjligt att vinna presidentvalet i första valomgången 29 maj. Om ingen av kandidaterna då får över 50 procent av rösterna blir det en andra valomgång i juni mellan de två som fått flest röster, förmodligen vänsterns Gustavo Petro och högerns Federico Gutiérrez.

“Alla Latinamerikas problem på ett enda foto”. Från vänster Ecuadors president Lenin Moreno, Colombias Ivan Duque, Brasiliens Jair Bolsonaro, Chiles f.d. Piñera och Argentinas f.d. Mauricio Macri. De lämnar i vanära en efter en.

Högern har stora resurser och behärskar medierna. De för en smutsig kampanj och skrämmer med att vänstern tänker införa diktatur, att de tänker expropriera egendomar och viftar med kommunistspöket. I verklighet är Petro mer socialdemokrat än något annat. För att vinna behöver han få en bred koalition bakom sig. Situationen påminner om den som i Chile ledde till valet av Boric.

I Amerika är det utmanande nog att vara socialdemokrat och vilja utjämna de enorma klasskillnaderna, t.ex. genom att beskatta de rika. Petro vill upprätthålla fredsavtalet med FARC från 2016 (som bryts flagrant av nuvarande högerregim) och förhandla med ELN-gerillan om fred.

USA har sju militärbaser i Colombia och landet är associerad NATO-medlem. Det kan bli en mycket tuff utmaning för en eventuell vänsterregering att göra något åt detta och att förbättra de förgiftade förbindelserna med grannlandet Venezuela. USA kommer inte att stilla se på medan deras viktigaste allierade Colombia, “Latinamerikas Israel”, går en självständig väg.

Telesur 220314, Global Politics 220314 (redigerat).

Artikeln tidigare (16/3) publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like