Protest i Colombias huvudstad Bogotá. “Vi är inga militära måltavlor – stoppa morden på våra ledare”. Foto: EFE

Colombia, första halvåret 2021: 101 folkrörelseledare mördade – och mer än 70 protesterande demonstranter dödade

José Vianey blev det etthundraförsta offret som under innevarande år i Colombia fallit offer för högerns terror. Han sköts av oidentifierade lönnmördare.

I lördag (24/7) meddelade det colombianska Fredsinstitutet (INDEPAZ) att irreguljära väpnade högerpolitiska kommandon hittills under 2021 har mördat 101 aktivister inom fackföreningsrörelsen, miljörörelsen och andra folkrörelser. Förövarna grips aldrig. De verkar under straffrihet.

José Vianey arbetade i en organisation som samarbetade med och gav stöd åt lantarbetare och småbönder. En kamp pågick mot rika beväpnade grupper som i området Caqueta på olaglig väg genom hot roffat åt sig jord. De mäktiga roffarnas plan går ut på att odla droger på jordarna från vilka småbönderna tvingats bort.

Colombia befinner sig i en politisk kris, och under flera månader har massprotester pågått mot regeringen och presidenten, högerpolitikern Ivan Duque.

I samband med demonstrationerna har över 70 av de protesterande dödats.

Ivan Duques regering har valt att totalt slå dövörat till vad gäller kraven på sjukvård, trygghet och ekonomisk utjämning.

USA:s regering har inte infört några sanktioner mot Colombia. Istället fortsätter USA att stödja den colombianska högerregeringen. Och USA:s militär har mycket starka band till kollegorna i Colombia.

Källa:

Telesur

https://www.telesurenglish.net/news/Colombia-Records-101-Assassinations-of-Social-Leaders-So-Far-This-Year-20210724-0003.html

Demonstration i Bogotá mot den USA-stödda högerregeringen. Foto: Twtter/@dsal1829

You May Also Like