Valet i Bolivia: Vänstern går mot överlägsen seger!

De preliminära siffrorna från söndagens val pekar entydigt på en förkrossande seger för Luis Arce, kandidat för MAS

Strålande preliminära resultat för socialistpartiet MAS och deras presidentkandidat Luis Arce. Kommer USA , högerkrafterna (och Sveriges utrikesminister Ann Linde, som skandalöst och okritiskt tidigare svalde  kupp-högerns falska verklighetsbeskrivning och påståenden om valfusk i samband med förra årets val) att acceptera detta svidande nederlag? Hur som helst: Folklig mobilisering är med säkerhet det enda som kan garantera att folkviljan får råda.

Den störtade presidenten Evo Morales kommenterar:

Systrar och bröder: folkets vilja har införts. Det har varit en kraftfull MAS-IPSP-seger. Vår politiska rörelse kommer att ha majoriteten i båda kamrarna. Vi har återkommit i form av  miljoner, nu ska vi återge folket värdighet och frihet.

Detta är en viktig seger för folken och de progressiva krafterna, inte bara i Bolivia, utan i hela Latinamerika. Och ett svidande nederlag för högerkrafterna.

En fråga blir nu hur en ny vänsterregering ska hantera den fientliga krafterna inom militärens och polisens ledning, som förra året spelade en avgörande roll i överklasshögerns antidemokratiska kupp.

Zoltan Tiroler

You May Also Like