De rikas fascistiska och rasistiska våld i Bolivia

Telesur 201119

ONU condena nuevos brotes de violencia política en Bolivia

Översättning: Zolta Tiroler.

Artikeln har tidigare idag (20/11) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Högerextremister och rasister vägrar erkänna valresultatet som gav socialistpartiet MAS en klar och absolut majoritet i valen för några veckor sedan. Hatobjekt är framförallt kvinnor och politiker från ursprungsbefolkningen.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Bolivia (Oacnudh) fördömde i onsdags det politiska våldet i städerna Montero och Sipe Sipe.

Oacnudh “fördömer våldsaktioner i Montero och Sipe Sipe och uppmanar till att lösa politiska motsättningar på fredligt och lagligt sätt”, sa representanten. “Vi kräver respekt för journalister och vi uttalar oss mot varje politisk våldsaktion och mot kvinnor.”

Den internationella organisationen pekade framförallt på hur demonstranter körde över journalister och kvinnor som övervakade demonstrationerna. I staden Sipe Sipe i departementet Cochabamba blockerades för tredje dagen i rad en huvudväg och borgmästaren Maria Heredia kidnappades. Hon nekades till och med akut medicinsk hjälp för att tvinga henne att skriva på ett beslut att lämna över baslivsmedel avsedda för skolluncher till demonstranterna.

Borgmästaren, från socialistpartiet MAS, har tidigare utsatts för våld och trakasserier när demonstranter tillfångatog henne på kontoret 17 november och försökte placera henne på en åsna för att förnedra “indianen”.

I staden Montero, i provinsen Santa Cruz, ägde våldsaktioner rum mellan 16 och 17 november. De utfördes av politiska motståndare till den nytillträdda borgmästaren från MAS som besegrat den tidigare borgmästaren från kuppregimen.

Efter statskuppen 2019 angreps den kvinnliga borgmästaren Patricia Arce från Sipe Sipes grannstad Vinto, brutalt av högeraktivister. De släpade runt henne på gatorna, klippte av henne håret och kastade färg i ansiktet på henne, samtidigt som de hotade att döda henne.

Patricia Arce misshandlades och förnedrades i samband med valet förra året (bilderna tv och th). Bilden i mitten: Patricia Arce efter valsegern den 18 oktober i år.

Patricia Arce är nu vald till senator från Cochabamba och är, efter händelserna 2019, betraktad som en symbol för motstånd mot kvinno- och politiskt våld.

Telesur 201119

ONU condena nuevos brotes de violencia política en Bolivia

You May Also Like