4 juli USA:s nationaldag

Igår firade man nationaldag i USA. Upprinnelsen är den självständighetsförklaring som undertecknades 4 juli 1776 då 13 nordamerikanska kolonier förklarade sig självständiga från den mäktiga kolonialmakten Storbritannien.

Denna självständighetsförklaring har varit omstridd och kontroversiell redan från början, då man gjorde omfattande strykningar i den ursprungliga texten.

Man tyckte det var lite “onödigt” att i texten ha med att det var det brittiska imperiet som hade tvingat fram handeln med slavar, så man tog bort allt som var det minsta slavrelaterat. (källa SO-rummet).

“Redigeringarna som gjordes i all hast var så omfattande att huvudförfattaren själv till detta världshistoriska dokument, Thomas Jefferson, i efterhand skulle klaga bittert över hur kongressen hade ‘stympat’ hans ursprungliga text”, kan man också läsa i SO-rummet.

På ett ställe i denna självständighetsförklaring står:

“Vi ser dessa sanningar som självklara: att alla människor är skapade jämlika: att de av sin skapare har tilldelats vissa oförytterliga rättigheter och rätten till liv, frihet och strävan efter lycka…”

Detta borde vara en självklarhet för de allra flesta människor. Men jag kommer ihåg när man för många år sedan rapporterade om en undersökning som hade gjorts i USA. Man läste upp dessa rader för “vanliga” medborgare utan att tala om varifrån texten kom. Det var det många som slog ifrån sig och trodde att det var någon slags vänstervriden kommunistpropaganda.

Att “alla människor skulle vara skapade jämlika” stämde ju inte riktigt med den utbredda synen på  svarta. Det här var på den tiden då rasismen var öppen i USA och man hade skyltar på toaletter och andra ställen med texten “Whites only”.

Idag läser jag i Aftonbladet att Donald Trump ska förändra nationaldagsfiranden i Washington. I stället för ett traditionellt firande med fyrverkerier och baseballmatcher, ska han göra 4 juli till en militärshow, som enligt Trump ska bli “århundradets show”.

Det ska göra överflygningar med stridsflygplan som F-35 och F18 samt “smygbombaren” B-2. Även presidentflygplanet “Air Force one” ska ha uppvisning.

Stridsfordon av typen Bradley och 60-tons stridsvagnar av typen Abrams ska delta i denna “århundradets show”.

Militärorkestrar och närmare 1000 soldater ska paradera Washingtons gator.

“Det blir otroliga överflygningar och de största fyrverkerierna någonsin”, twittrar Trump.

Som tur är så finns det kritiker till denna militära lekstuga. Kritiker som anklagar Trump för att kapa firandet och utnyttja landets militär för att förhärliga sig själv.

“Skamlöst” säger Betty McCollum som sitter i representanthuset för Demokraterna.

Rolf Waltersson

You May Also Like