Luft, ett av dom fyra elementen. Foto: Rolf Waltersson.

Elementet i sitt rätta element – De fyra elementen

Ni som brukar läsa mina inlägg i eFOLKET vet att jag blandar frejdigt mellan allvar, blodigt allvar, trams, skämt och oförskämt.

Förutom att dribbla och göra en och annan klackspark med orden, ungefär som Zlatan gör med bollen, är ett annat av mina intressen att fotografera.

Mina fotografiska intresseområden är minst lika spretiga som mitt skrivande. Extra kul är det att försöka få till bildserier på ett givet tema. Det gör att man ibland tvingas tänka “utanför boxen”, som det numera heter.

Jag hade en längre tid burit en idé om att göra en bildsvit på temat “De fyra elementen”.

Alltså fyra bilder som utgår från den grekiska mytologin om gudarnas och filosofernas syn på människan och kosmos. En värld som består av ett fåtal urämnen – jord, vatten luft och eld. En kosmisk väv av vad som senare kom att separeras i sinnligt och andligt, om fysiskt och metafysiskt.

I alla världen kulturer har man undrat över varifrån jorden kommer. Hur bildades den, och vad består den egentligen av?

“Vatten är alltings urämne”, hävdade den grekiske filosofen Thales från Miletos tvärsäkert.

“Nej, nej, det är elden”, hävdade Herakleitos.

“Fullständigt löjligt. Det är naturligtvis luften”, hävdade hans konkurrent Anaximenes.

För att göra alla nöjda formulerade filosofen Empekeidos från Sicilien teorin om att världen är uppbyggd av fyra element – jord, luft, vatten och eld.

Senare har Aristoteles kompletterar elementen med egenskaperna torr, fuktig, het och kall.

Varför får man den knasiga idé att försöka gestalta detta i en svit i fyra fotografiska bilder?

Ja, det tror jag inte ens gudarna eller de grekiska filosoferna kan förklara.

Hur som helst. Det började för tio år sedan, i april 2011, då grannen gjort en vårbrasa för att elda löv och ris. Jag kom på att jag hade ett gammalt elelement som inte fungerade och som kunde komma till användning.

Jag hämtade mitt trasiga gamla element och kastade det i elden. Där fick jag min första bild på temat de fyra elementen.

Sedan rullade det på av bara farten. Elementet nergrävt i jorden, elementet uppkastat i luften, elementet kastat i en sjö.

Enkla bilder i all sin anspråkslöshet. Elementet i de fyra elementen.

Kanske gudarna och filosoferna ler i sin himmel när de nu ser mina bilder i eFOLKET.

PS. Ytterligare funderingar om de fyra elementen hittar man i “UR Play. De fyra elementen”. De är fyra avsnitt på vardera cirka 11 minuter.

Enligt den österländska (kinesiska) mytologin finns det fem element eller faser, Wu Xing, som kan översättas med “fem rörelser”, och består av eld, jord, metall, vatten och trä.

Rolf Waltersson