Joe Biden, Barack Obamas vice-president siktar på Vit Huset.

USA: Demokratiska partiets etablissemang lanserar Joe Biden

Det drar ihop sig till val i USA. Eller ja, det är ju 17 månader kvar, men i USA börjar upptakten tidigt. På Demokraternas sida är starfältet redan så trångt att det är nästintill omöjligt att memorera alla presidentaspiranter. För tillfället är de 20 stycken som tillkännagivit att de vill bli statschef. Senast i raden är förre vice-presidenten Joe Biden, som i en förväg inspelad video talar om att han önskar tjäna som det amerikanska folkets president. I videon berättar Biden att han vill fösa ut Donald Trump ur Vita Huset innan han, med sina galenskaper och överträdelser, omvandlar presidentämbetet i grunden. Biden använder som specifikt exempel Trumps hanterande av kalabaliken i Charlottesville 2017, där han menar att presidenten handlade moraliskt förkastligt. Biden nämner dock ingenting om sin egen policy i videon. Inte ett ord om vad han ämnar förändra och genomföra som president.

Biden har i flera månader lett opinionsmätningarna på den demokratiska sidan, det trots att han den senaste månaden i flera fall anklagats för olämpligt beteende gentemot kvinnor. Enligt tidningen Huffington Post ryktas det om att han önskar den progressiva Georgiapolitikern Stacey Abrams som sin vice-kandidat. Detta för att väga upp för Bidens vithet, kön, förmögenhet och ålder. Abrams är en svart kvinna, och är väl tänkt att nå ut till andra än välbeställda och vita.

Enligt tidningen Washington Post har Biden stora chanser att vinna stöd i de så kallade “rostbälte-staterna”. Det var ju i dessa stater som stora delar av arbetarklassen gick till Trump i valet 2016. Washington Post menar att Biden ända sedan han röstades in i senaten på 70-talet har haft stort stöd från den vita arbetarklassen. Biden har tidigare hävdat att det är Demokratiska Partiets svek mot arbetarklassen som givit Trump nycklarna till Vita Huset. Vidare skriver tidningen att den tidigare presidenten Obama ska vara beklämd över Bidens beslut om att försöka bli president, då Obama länge arbetat för att en yngre generation ska axla ledarskapet i partiet.

Tidningen The Guardian lyfter en annan vinkel när det gäller Biden, och menar att Demokraterna, med politiker som, Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez, allt mer går åt vänster. I denna nya strömning av politiker kommer ‘centristen’  Biden att få svårt att vinna mark, menar tidningen. De påpekar exempelvis att Biden är en av få presidentkandidater som ännu inte omfamnat Green New Deal som idé.

Linus Bouvin

You May Also Like