John Bolton, krigshök och säkerhetpolitisk rådgivare åt Donald Trump, är idag den som anger utrikespolitikens inriktning i USA. Vad gäller Latinamerika handlar det nu om att tillsammans med Brasilien, med den nyvalde högerextreme presidenten Bolsonaro, och Colombia militärt angripa Kuba, Venezuela och Nicaragua.

Trump-regeringen signalerar upptrappad aggression i Latinamerika

Texten baserad på artiklar av Franco Ordoñez (McClatchy), och Cubainformacion – Sammanställning och översättning: Zoltan Tiroler

Samma dag som USA led en rad svidande nederlag i FN:s Generalförsamling så går Trumps säkerhetspolitiske rådgivare John Bolton i ett föga diplomatiskt tal till våldsamt angrepp på Venezuela, Kuba och Nicaragua. Han passar på att hylla fascisterna Ivan Duque och Jair Bolsonaro, presidenter i Colombia respektive Brasilien.

Vita Huset tänker inte längre blidka “diktatorer och despoter” i Latinamerika sade nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton i ett tal i Miami. I talet välkomnade han de nya högerledarna och varnade vänsterledare i Latinamerika.

Under president Trump kommer USA att vidta direkta aktioner mot Kuba, Nicaragua och Venezuela för att försvara laglighet, frihet, och minimal mänsklig anständighet.

Han talade om Kuba, Venezuela och Nicaragua som en trojka av tyranni, som nu äntligen kommer att möta någon som vågar utmana dem. Bolton anklagade dessa länder för att orsaka “enorm” människohandel och regional instabilitet, samt att främja kommunism i regionen. Bolton kallade ledarna i dessa länder för “clowner” och sade att USA “ser fram emot” att se deras regeringar falla.

“Dessa tyranner skryter med att vara starka män och revolutionärer, ikoner och kändisar. I verkligheten är de löjliga, beklagansvärda och mer lika Larry, Curly och Moe.” Och: “Socialismens tre marionetter är sanna troende, men de dyrkar en falsk gud.”

Bolton höll det aggressiva talet till kubanska och venezolanska landsflyktingar i Freedom Tower i Miami, där han tillkännagav att Trump skrivit under en ny order om att införa sanktioner mot Venezuelas guldindustri, som Bolton hävdade används för att finansiera kriminella operationer. Presidentdekretet ger möjligheter att också attackera andra sektorer av ekonomin. Trump har uppdragit åt myndigheterna att undersöka hur, och mot vilka sektorer, av Venezuelas ekonomi ytterligare sanktioner kan införas.

Michael McCarthy, grundare av Caracas Wire, en konsultfirma som har regelbundna kontakter med Trump-administrationen, sade att presidentdekretet ger en strategisk möjlighet att attackera oljeindustrin längre fram.

Bolton ägnade särskild uppmärksamhet till Kubas roll i Venezuela och påstod att många i publiken personligen hade lidit onämnbara fasor som deras regeringar tillfogat dem. De gjorde motstånd och nu kan deras avkomma leva i den Amerikanska Drömmen, sade han.

Med hänvisning till George W. Bushs ondskans axelmakter reflekterar Boltons attacker på de tre länderna en ökande aggressivitet mot vänsterledarna som också Trump tagit upp vid tal i FN och i andra sammanhang. Trumps anhängare, som länge drivit på för en mer aggressiv hållning mot latinamerika, kommer troligen att hylla den aggressiva tonen. Men den kan också bidra till att öka oron för att USA ger argument till vänsterregeringar som hävdar att USA är en imperialistisk buffel.

Bolton – som gjort sig känd under årens lopp för att fabulera fritt – sa vidare:

Det finns inget glamoröst med gulag och arbetsläger, med arkebuseringspatruller och propagandamaskiner, massavrättningar och ljudet av skräckslagna skrik från djupen av världens mest ökända fängelser.

USA har infört sanktioner mot 70 venezolanska myndighetspersoner och begränsat landets möjligheter till finansiella transaktioner och investeringar. Detta innefattar landets nya digitala valuta.

En myndighetsperson uppger att USA kommer att skärpa sanktionerna mot Kubas militär och säkerhetstjänst och utvidga listan på kubanska företag som kan straffas.

Bolton uppgav för Miami Herald och Nuevo Herald att USA kommer att införa fler sanktioner mot Kuba, eftersom det inte uppfyllt löften som gavs till president Obama om att förbättra demokrati och mänskliga rättigheter. “Det har blivit sämre”, sade Bolton.

Bolton bekräftade också en rapport från McClatchy som informerade om att Vita Huset allvarligt överväger att tillåta tusentals kuba-amerikaner att stämma utländska företag som kontrollerar fastigheter i Kuba i domstolar i USA. Vita Huset har diskuterat detta med senator Marco Rubio och andra politiker i Florida som tryckt på administrationen att ta fler konkreta initiativ mot Kuba. Detta skulle öppna för en flodvåg av stämningar och skapa konflikt inte bara med Kuba, utan med europeiska och andra företag. Det skulle också innebära ett slut för alla ekonomiska förbindelser mellan USA och Kuba, inklusive resor.

McCarthy anser att det som är nytt med Boltons tal är den ökade intensiteten på den diplomatiska nivån och hävda att det inte är ett enskilt land som utgör ett säkerhetshot i Latinamerika. Det är en allians (av Venezuela, Kuba, Nicaragua) som utgör ett säkerhetshot.

Bolton har länge förespråkat hårdare tag mot Kuba. 2002, som vice utrikesminister under Bush, anklagade han utan några bevis Kuba för att utveckla biologiska vapen och lade Kuba till listan av “ondskans axelmakter.” Då sade Bolton att “USA tror att Kuba har åtminstone en begränsad forskning och utveckling av biologiska vapen.” Då sade han också att “Kuba kan komma att bombas när som helst.” Likaså försäkrade han att Irak hade massförstörelsevapen. Han har också förordat våld mot Irak, Libyen, Syrien, Nordkorea, Kuba och Venezuela. Likaså har han länge varit emot det av USA nu brutna avtalen med Iran och kärnvapenavtalen med Ryssland.

Bolton välkomnade valen av likasinnade ledare, sådana som högerledarna Ivan Duque i Colombia och Jair Bolsonaro i Brasilien. Han undvek att nämna den mer liberale mexikanske presidenten Andrés Manuel López Obrador. Och för ledarna längre till vänster, som Nicolas Maduro, Daniel Ortega och Miguel Diaz-Canel sade han att för dem väntar räkenskapens timme. och att trojkan kommer att falla.

Franco Ordoñez, McClatchy 181101, Cubainformacion 181102

You May Also Like