“Flaggan tillhör alla. Vi är uppkopplade. Ett fritt Kuba” – propagandistisk och inkomstbringande quisling-verksamhet, i det aggressiva kapitalistiska Imperiets tjänst

Kollaboratör och USA-verktyg blir samvetsfånge hos Amnesty

Zoltan Tirolers debattinlägg finns också publicerat på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

*****

Luis Manuel Otero Alcántara har av Amnesty utsetts till “samvetsfånge” efter att ha dömts till fem års fängelse i Kuba för sina aktiviteter.

Otero är ledande i vad de kallar konstnärskollektivet MSI, Movimiento San Isidro i Havanna. Exempel på “konstnärskollektivets” konst är t.ex. när en av dem sitter på en toalettstol insvept i den kubanska flaggan. MSI fick mycket publicitet i västvärlden under pandemin när de trotsade restriktioner, trotsade myndigheter och manade till demonstrationer mot Kubas regering.

MSI:s konstnärliga verksamhet

De fick täta besök från USA:s högste diplomat i Kuba som kom för att visa sitt stöd. USA:s regering har upprepade gånger uttalat sig för MSI, som det också ger pengar. Otero har haft täta kontakter med USA:s ambassad och där framförallt Mara Tekach. Gruppen har varit i Washington och sammanträffat med bland annat Luis Almagro, OAS ökände generalsekreterare.

MSI på besök i Washington hos OAS´ generalsekreterare Luis Almagro

Kubanska medier har visat ett dokument om hur Alcantara tar emot en månatlig summa på tusen dollar från USA. Medlemmar i MSI har offentligt uttalat stöd för Trump och gillande för de förödande sanktionerna som Kuba utsätts för.

Washingtonbaserade Freedom House, som fördelar medel från USAs regering och som i åratal har stött kubanska dissidenter, gav sitt “frihetspris” 2022 till Otero. Freedom House har haft tidigare CIA-chefen James Woolsey som chef.

Otero förespråkar störtandet av sitt lands regering, som trotsar USA:s strävan efter hegemoni. Man kan inte blunda för det faktum att USA sedan 1960 bedrivit ett krig mot Kuba, beväpnat och finansierat paramilitär som invaderat landet, utfört mordförsök, introducerat afrikanskt svinpestvirus och erbjudit skydd till terrorister som sprängt hotell och ett civilt flygplan då alla 73 ombord omkom.

Stormakten USA har som uttalat mål att störta Kubas regering. USA för ett skoningslöst ekonomiskt krig mot Kuba, något som medfört en djup kris i landet. Att Kuba straffar samarbetsmän som uppmanar till än mer aggressiva åtgärder mot sitt eget land är inget märkligt. Vilket land skulle inte göra det?

USA kanaliserar miljontals dollar årligen till kubanska artister, journalister och aktivister för att genomföra aktiviteter för ett “regimskifte”.

Att Amnesty gör den betalde samarbetsmannen till samvetsfånge är beklagligt, men inte helt förvånande. Organisationen har givit stöd till USA:s invasion av Afghanistan, förmedlat lögner om att irakiska trupper ryckte spädbarn ur kuvöser i Kuwait, att Libyens dåvarande president försedde sina trupper med Viagra för att de skulle våldta kvinnor och andra lögner.

Zoltan Tiroler 221202

Amnesty i kampanj för NATO och ockupationen av Afghanistan

You May Also Like