Karta från SVT som visar hur Europa såg ut 1989 då Berlinmuren föll. Polen, Tjeckoslovakien och Ungern är bortraderade.

Amerikanska trupper befriade Auschwitz. När historien skrivs om

Det trixas med den historiska sanningen

“Segraren skriver historien”, heter det. Därför händer det titt som tätt att gamla “sanningar” avslöjas som lögner och att historien måste skrivas om.

Eller att man sprider lögner om det som verkligen hände. Som när moderaternas partisekreterare Arkelsten inför valet 2014 påstod att det var moderaterna (dåvarande högern) som gick i första ledet i kampen för den fria och lika rösträtten, när det i själva verket var tvärtom. Det var högern som motsatte sig både den allmänna rösträtten och den kvinnliga rösträtten.

En som har lika svårt att skilja sanning från lögn är USA:s president Donald Trump. Hans historiska kunskaper tycks vara mycket begränsade. Hans “klavertramp” är oändliga.

Som när han ställde in sitt statsbesök i Danmark när han fick nobben på sitt krav att “köpa Grönland”. Som affärsman tror han att man kan köpa allt för pengar. Dessutom visste han inte att Grönland är en autonomi med självstyre sedan 1979.

Ett annat exempel är när han ombads att kommentera 80-årsdagen av Nazitysklands invasion av Polen:

“Jag vill gratulera Polen. Det är ett fantastiskt land med fantastiska människor”, svarade han enligt tidningen Expressen.

Det är ju inte ofta man “gratulerar” ett land för att det blivit invaderat av främmande makt. Ja, det skulle i så fall vara Donald Trump.

Det senaste exemplet på den bristande historiekunskapen kommer från amerikanska ambassaden i Danmark som skriver en tweet med anledning av minnesdagen över förintelsens offer:

Today is International Holocaust Remembrance Day. 75 years ago American soldiers liberated Auschwitz – Birkenau camp. We remember.

–US Embassy Denmark.

Det här var så grovt att ambassaden dagen därpå tvingades krypa till korset och erkänna sitt “misstag”:

“Yesterday we inadvertently wrote that US troops liberated Auschwitz-Birkenau. It was of course liberated by Soviet troops. We acknowledge the important contributions of all Allied Forces during WWII and remember the 6 million Jews who perished during the Holocaust”,

–U.S Embassy Denmark.

Detta resulterade i många syrliga kommentarer. Ett par exempel:

Are there no professionals working in our embassy in Denmark? This i beyond embarassing.

We should see if the U.S. embassy in Denmark can find Ukraine on a map

Lite märkligt är också att detta “klavertramp” gått spårlöst förbi i våra medier. Kanske det ses som en “bagatell” att felaktigt ta åt sig äran av att ha befriat Auschwitz.

PS.

Jag vill även påminna om den falska karta som visades vid ett inslag i SVT i samband med årsdagen då Berlinmuren föll. Här har kartan verkligen ritats om. Sovjetunionens gräns sträcker sig ända fram till DDR. Polen, Tjeckoslovakien och Ungern är bortraderade på SVT:s karta.

Rolf Waltersson

You May Also Like