Kontroversiell oljeledning i reservat nekas tillstånd

– seger för ursprungsbefolkningen

Morgonen den 5 december meddelades att en viktig delseger hade nåtts i kampen mot den miljöfarliga pipeline (Dakota Access Pipeline, DAPL) som USA:s myndigheter velat dra genom områden i Nord- och Syd-Dakota som siouxstammen betraktar som sitt territorium. Företaget Energy Transfers Partners (ETP) vll borra under Missouri-floden och därmed äventyra vattentillgången för miljoner människor. Ett oljeläckage skulle få katastrofala följder. Myndigheterna stoppar nu borrningen.

I månader har medlemmar av siouxstammen varit samlade i ett jätteläger från vilket protestaktioner har utgått. Det handlar om den största koncentrationen av siouxmedlemmar sedan slaget vid Little Big Horn 1876 då siouxerna med Sitting Bull och Crazy Horse i spetsen besegrade General Custers attackerande regemente.

Siouxerna har i protesterna fått stöd av 200 andra stammar. Många miljöaktivister, kulturpersonligheter och politiskt aktiva som det Gröna Partiets ledare Jill Stein har slutit upp.

Området där tunneln ska borras ligger strax utanför Standing Rock-reservatet men är en helig plats för stammen som också hävdar att området illegalt berövats dem under de smutsiga “förhandlingar” som föregick etablerandet av reservaten.

Säkerhetsstyrkor och inhyrda vaktbolag har på ett brutalt sätt mött de protesterande. Man har flitigt använt vattenkanoner som i de rådande minusgraderna är ett livshotande vapen. Söndagen den 20 november attackerade säkerhetsstyrkorna med pepparsprej, vattenkanoner och gummikulor. 26 personer fick föras till sjukhus med benfrakturer, inre blödningar och köldskador.

Det är formellt USA:s Armés ingenjörskår som äger området där tunneln skulle borras och det är denna myndighet som nu fattat det formella beslutet att stoppa borrningarna. Många siouxer menar docka att det är president Obama som ligger bakom beslutet och uttrycker sin tacksamhet till honom. Obama har tidigare uttryckt att ledningen borde kunna få en annan sträckning.

Den tillträdande presidenten Donald Trump är däremot helt för pipelinen och borrningen under Missouri. Trump har nära band till EPL. Han äger aktier i det Texasbaserade företaget och EPL:s högste chef donerade till Trumps valkampanj.

Nord-Dakotas republikanske representant i USA:s kongress, Kevin Cramer anser att beslutet att stoppa borrningen och sträckningen under Missouri var en kalldusch och en dålig signal för USA:s infrastruktur.

Nord-Dakotas Guvernör Jack Dalrymple kallade beslutet “ett allvarligt misstag”.

DAPL är ju inte bara ett hot mot Siouxstammens intressen. Den hotar miljön för alla och den speglar också att USA som stat inte tar klimatfrågan på allvar utan fortsätter en massiv satsning på fossila ämnen. Och med Donald Trump som president ser det inte ljusare ut. Trump har direkta intressen i den fossila industri, han har kallat teorin om temperaturhöjningen på jordklotet för ett “kinesiskt påhitt” och han har i sin valkampanj lovat att återöppna kolgruvor.

Som en representant för siouxstammen sa när han intervjuades efter myndigheternas beslut att stoppa borrningarna under Missouri: “Låt oss fira denna delseger men kampen fortsätter”