Foto från Stadsmissionen Eskilstuna.

Nu firar vi Mors dag

Söndag, 31 maj, är det Mors dag. En dag som började firas i USA 1905.
1919 började Mors dags-firandet i Sverige.

Som så mycket annat har även denna dag “kidnappats” av kommersiella krafter som vill göra Mors dag till ännu en “köpfest” i den långa raden av andra köpfestdagar och helger.

Här i Eskilstuna har Stadsmissionen gått ut med ett upprop inför Mors dag:

“Till alla ensamstående mammor som kämpar. Som ger barnen havregrynsgröt till middag de två sista veckorna av månaden när kylen ekar tom. Alla mammor som måste säga nej till kalas och nej till semester. Som gör så gott de kan med vad de har.

Er vill vi hylla på mors dag.

Ensamstående mammor utgör en stor del av de familjer som vi möter i Matlaget. Vår verksamhet som erbjuder matstöd och andra insatser för att underlätta vardagen och minska den ekonomiska stressen. Här ser vi den matfattigdom som så många barnfamiljer lever i och möter mammorna som kämpar för att få ekonomin att gå ihop, varje månad.

Så, i dessa tider, när firandet av mors dag sker på omtänkande avstånd, ber vi er Eskilstunabor om hjälp. Ge ett bidrag och var med att stötta ensamstående mammor och barnfamiljer i utsatthet.

Tack för att du är med och bidrar till ett medmänskligare Eskilstuna, för alla.

PS: Det går även att swisha ditt bidrag. Märk gåvan med ‘Mors dag’: Swisch: 123 900 51 17”

—Stadsmissionen Eskilstuna

I Sverige, ett av världens rikaste länder, har vi många människor som lever i utanförskap och fattigdom. Vi har “fattigpensionärer”. Vi har många som arbetar, men med så usla löner att de hamnar under fattigdomsgränsen. Vi har barnfamiljer och ensamstående föräldrar, oftast mammor, som lever i vad SCB kallar “allvarlig materiell fattigdom”. I oktober 2018 var det en procent av befolkningen som levde under dessa usla ekonomiska villkor. Det betyder att cirka 100 000 i Sverige lever i “allvarlig materiell fattigdom”.

“Översatt” till Eskilstuna betyder det rent statistiskt att cirka 1000 Eskilstunabor lever i “allvarlig materiell fattigdom”, eftersom Eskilstuna är ungefär en procent av Sveriges befolkning.

Alla vet hur illa det är ställt med rättvisan och ojämlikheten. Alla vet att klyftorna ökar mellan de som inget har, de som har och de som har väldigt mycket.

För många av oss, inte minst de ansvariga politikerna och andra beslutsfattare och makthavare, är detta i första hand statistik, siffror på papper.

Men för de som arbetar “i verkligheten”, till exempel de som arbetar inom Stadsmissionen ser man “sanningen i vitögat” varje dag.

PS. “Matlaget” som nämns i citatet från Stadsmissionen, är en samverkan Stadsmissionen har med ett tiotal matbutiker i Eskilstuna. I “Matlaget” arbetar man med att ta tillvara fullt tjänligt matsvinn som butikerna sorterar bort. Det kan vara på grund av kort datum, skadade ytterförpackningar, frukt och grönt med skönhetsfel med mera.

“Matlaget” är en verksamhet som riktar sig till personer som lever i en ekonomisk utsatthet.

“Varje vecka hjälper vi på detta vis drygt 75 hushåll, varav många barnfamiljer”, skriver Stadsmissionen på sin sida: “Matlaget i Eskilstuna Stadsmission”.

PS. På tal om att jobba men ha så uselt betalt att man ändå hamnar under fattigdomsgränsen. Alla har inte så uselt betalt. Jag hörde på SVT Sport att tennisspelaren Roger Federer passerat fotbollsspelarna Ronaldo och Messi som den idrottare som tjänar mest i världen. De senaste 12 månaderna tjänade Federer 106,3 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 1 miljard kronor.

Rolf Waltersson

You May Also Like